LAG 40: Kampen mot imperialismen

Historisk sett har kampen mot imperialisme vært en samlende kamp for venstresida. Spesielt i Latin-Amerika, USAs bakgård. I dag er det få som bruker ordet «imperialisme» og vi lurer på hvorfor. Er det snakk om en avpolitisering av språket og av den organiserte kampen? Hvilket fiendebilde har vi i dag? Har ideen om imperialisme og imperialisten slått sprekker? Hva vil det si å kjempe mot imperialismen i dag? Og ikke minst, hvem er de internasjonale aktørene i Latin-Amerika i dagens multipolare verden?

Med dette som utgangspunkt spør vi Benedicte Bull fra Norlarnet, Elise Tunstrøm fra Motmakt og Marianne Gulli fra Latin-Amerikagruppene om hva de tenker om vårt historiske bilde av imperialismen, og nåtidens bilde av det samme.

Samtalen tilrettelegges av Susanne Normann og Ingrid Fadnes fra Latin-Amerikagruppene.

Samtalen er på norsk, arrangementet er gratis og alle er velkommen!

Meld deg gjerne på via Facebook-eventet.

Fullstendig møtebeskrivelse og mer informasjon om kvinnene i samtalepanelet finner du under.


---------------------------------------------------------------------------------------


«Jeg bringer med meg til nye slagmarker den tro du ga meg, mitt folks revolusjonære ånd og følelsen av å utføre den helligste av alle plikter: å kjempe mot imperialismen hvor jeg enn befinner meg.»

Dette skrev Che Guevara i sitt avskjedsbrev da han reiste fra Cuba. Hans valg om å kjempe for sine idealer og mot sosialismens felles fiende, bragte han også døden. Det er nå 50 år siden Ché skrev dette brevet, og det er 100 år siden Lenin publiserte sin pamflett Imperialismen – kapitalismens høyeste stadium. Å forstå imperialisme og imperialistens strategi har vært sentralt for å meisle ut den revolusjonære kampen mot kapitalismen.

Che skrev i brevet at han ville kjempe hvor enn han befant seg. I Latin-Amerika, i Afrika, han snakket til det internasjonale samfunnet via FN og han reise til Sovjet. Kampen mot imperialismen var en samlende kamp for venstresida. Ikke minst i Latin-Amerika, USAs bakgård, helt siden begynnelsen av 1800-tallet. Den historiske kampen mot imperialismen og venstresidas internasjonale solidaritet har også vært bærende elementer i oppbyggingen av Latin-Amerikagruppene som organisasjon.

I dag er det få som bruker ordet «imperialisme» og vi lurer på hvorfor. Er det snakk om en avpolitisering av språket og av den organiserte kampen? Hvilket fiendebilde har vi i dag? Har ideen om imperialisme og imperialisten slått sprekker? Hva vil det si å kjempe mot imperialismen i dag? Og ikke minst, hvem er de internasjonale aktørene i Latin-Amerika i dagens multipolare verden?

Vi spør forsker Benedicte Bull fra Norlarnet, Elise Tunstrøm fra Motmakt og Marianne Gulli fra Latin-Amerikagruppene om hva de tenker om vårt historiske bilde av imperialismen, og nåtidens bilde av det samme.

Samtalen vil bli tilrettelagt av Susanne Normann og Ingrid Fadnes fra Latin-Amerikagruppene.

Litt om vårt samtalepanel:

Elise Tunstrøm er medlem av den frihetlige sosialistiske og feministiske organisasjonen Motmakt. Hun har studert teatervitenskap og arbeider til daglig ved operaen, i tillegg til å være frilansende regissør, blant annet i scenekunstkollektivet PAC - Performing Arts Collective. Hovedvekten av hennes politiske aktivitet ligger på feminisme, direktedemokratiske strukturer og antifascisme.

Imperialisme eller snarere anti-imperialisme for Elise er et fenomen som akkurat nå manifesterer seg gjennom hennes sykt fine «YPG YPJ - Bijî Berxwedana Rojava» t-skjorte.

Marianne Gulli jobber som Daglig Leder for LAG Norge. I tillegg har er hun Internasjonalt ansvarlig i Rødt og styremedlem i Radikal Portal. Hun tok bachelor i statsvitenskap ved UiB og har en master fra FLACSO i Guatemala. Marianne har bodd flere år i Guatemala og den latinamerikanske motstanden mot imperialistene tar del i Mariannes hverdag i form av gamle plakater på veggene. Man sover kanskje bedre når geriljasoldater fra El Salvador vokter huset?

Benedikte Bull er professor ved Senter for Utvikling og Miljø ved Universitetet i Oslo og leder for Norsk Nettverk for Latin-Amerika forskning, NORLARNET. Hun er Dr. Polit. i statsvitenskap og forfatter av blant annet boken Latinamerikanske Utfordringer. Benedicte er nok den mest siterte norske forskeren i norske media når det er snakk om Latin-Amerika?

Susanne Normann og Ingrid Fadnes var ansatt som koordinatorer for LAGs solidaritetsbrigader i fem år og gleder seg til å tilrettelegge denne samtalen. Vi skal ikke bare snakke om imperialisme, det er også viktig å mimre tilbake gjennom bilder, lyd og kunst! Dermed vil også dette bli en del av samtalen. 

13. oktober, kl. 18:30-20:30
Latin-Amerikagruppene i Norge
SisteSang, Grønland
Facebook