Ansatt for å splitte Bolivia

Ungarsk fjernsyn avslører at den avdøde hovedmistenkte bak attentatplanene mot president Evo Morales, Eduardo Rózsa Flores, var ansatt for å skape en egen stat av det som i dag er Santa Cruz fylke, uavhengig av resten av Bolivia.

- Vi er forberedt på å innen få måneder erklære uavhengighet [for Santa Cruz] og å skape et nytt land, sier Rózsa i intervjuet med ungarsk fjersyn. Intevjuet ble gjort av den statlige fjernynskanalen MTV i september 2008, med løfte om at det kun skulle bli vist dersom ”det skjedde noe” med Rózsa. Forrige torsdag ble Rózsa Flores, sammen med to andre mistenkte fra Irland og Romania/Ungarn, drept i en anti-terroraksjon fra boliviansk politi mot hotell Las Américas i Santa Cruz. På hotellrommet ble det også funnet en rekke våpen, kart og eksplosiver til militært bruk.

Krotaisk krigshelt

Rózsa Flores er opprinnelig boliviansk, men flyktet til Europa under diktaturet i Bolivia på 70-tallet, og hadde både kroatisk og boliviansk statsborgerskap. Han har en lang historie med deltakelse i høyreekstreme bevegelser, blant annet Opus Dei, og han er anerkjent som nasjonal helt i Kroatia etter at han kjempet på deres side under krigen på Balkan.

Den bolivianske regjeringen beskylder Rózsa, de to andre avdøde etter aksjonen, samt ytterligere to arresterte for å være terrorister med mål om å drepe ikke bare president Evo Morales, men også andre sentrale medlemmer av regjeringen, til og med opposisjonsprefekt i Santa Cruz, Rubén Costas.

Krever forklaring
Denne saken har skapt oppstyr langt utover Bolivias grenser, og regjeringene i Kroatia, Romania, Ungarn og Irland krever nå svar fra den bolivianske regjeringen for dødsfallene og arrestasjonene av deres landsmenn. Til svar har Morales så langt sagt at disse kravene er svært alvorlige, da han mener at disse regjeringene forsvarer det som kan karakteriseries som internasjonale leiesoldater.

- Hvordan kan man forsvare det at folk kommer hit for å forsøke å drepe presidenten? Dette er svært alvorlig (….), sier Morales.

Splittet Bolivia
Santa Cruz er hovedsete for opposisjonen mot den sittende MAS-regjeringen med president Evo Morales i spissen, og Morales har lenge hevdet at det i Santa Cruz eksisterer konkrete planer om å bryte ut av Bolivia. Santa Cruz har sammen med fylkene Beni, Pando og Tarija kommet med krav om fylkesautonomi, og jobber nå fram mot en avstemming over de såkalte autonomistatuttene som vil gi mer økonomisk og politisk makt til fylkesnivået, på bekostning av autonomi, rett til jord og territorium for blant annet urfolk i disse områdene.

Opposisjonen har inntil nå beskyldt regjeringen for å ha fabrikert planer om attentatforsøk mot Morales, og mener at det hele er en montasje for å sanke stemmer fram mot presidentvalget i desember 2009. Rózsa spesifiserte ikke i intervjuet med ungarsk fjersyn hvem som hadde ansatt ham, men det er mye som tyder på at han hadde mektige støttespillere i Santa Cruz-regionen med interesse av å destabilisere den politiske situasjonen i Bolivia, og å splitte landet. Den bolivianske regjeringen setter nå inn store ressurser i etterforskningen på å finne ut av hvem som står bak Rózsas gruppe.

Oversatt av Reidun Blehr Lånkan.
Land