Spent mellom Bolivia og Peru

Bolivia krever å få utlevert tre tidligere ministre som har søkt tilflukt i Peru, anklaget for brudd på menneskerettighetene under den såkalte gasskrigen i 2003. President Alan Garcia nekter å utlevere de tre, og situasjonen mellom de to landene beskrives av bolivianske medier som ”svært spent”.

De tre tiltalte var ministre under tidligere president Carlos Sanchez de Lozadas regjering i 2002-2003. Sanchez de Lozada , hans tidligere regjering, samt flere militære ledere stilles nå for Boliviansk høyesterett anklaget for medvirkning til folkemord under Gasskrigen i El Alto i oktober 2003. 68 personer ble drept og over 400 skadet i det som også går under navnet ”sort oktober” i Bolivia. Konflikten i El Alto hadde sitt utspring i flere års privatisering av offentlige institusjoner og tjenester, en forverring av levevilkårene for det store flertallet av den bolivianske befolkning, samt Sanchez de Lozadas beslutning om å eksportere gass til USA via Chile – et land Bolivia til stadighet har vært i konflikt med – i en tid da gass var dyr og vanskelig å oppdrive. Det kom til kraftige sammenstøt mellom befolkningen i El Alto og politi og militære, og det endte med at Sanchez de Lozada måtte gå av som president.  Sanchez de Lozada har i likhet med flere av regjeringsmedlemmene flyktet ut av landet;  til USA, Spania og Peru. 

Anklagen mot både eks-presidenten  og de tidligere ministrene er medvirkning til folkemord, og de etterlatte etter de drepte i gasskrigen krever opp mot 20 års fengsel for de tiltalte. Peru dømte nylig sin tidligere president Fujimori til 25 års fengsel for forbrytelser mot menneskeheten, og det reageres nå fra boliviansk hold sterkt på at Peru nekter å utlevere de tidligere ministrene.  Fra før er diplomatiet mellom Bolivia og Peru tøyd til bristepunktet etter at Peru nekter å gå med på et forslag fra Chile om å gi Bolivia tilgang til havet via en smal landstripe på grensa mellom Peru og Chile.  

“Vi analyserer nøye posisjonen til president García og hans regjering, som setter de diplomatiske relasjonene mellom Boliva og Peru på spill”, uttalte nylig Bolivias president Evo Morales.

Reidun Lånkan
Land