SUCRE kommer til verden på ALBA-møte

Den Boliviarianske Alliansen for Vårt Amerika (ALBA) vil godkjenne det nye systemtet for regional kompensasjon (SUCRE), som skal overta for dollaren som valuta for handelen mellom medlemslandene, i løpet av helgens ALBA-møte.

Alliansen ble skapt på Cuba 14. desember 2004, som en regional økonomisk samarbeidsblokk som setter fokus på kampen mot fattigdom og sosial eksklusjon. ALBA består av ni latinamerikanske og karibiske land (Antigua og Barbuda, Bolivia, Cuba, Dominica, Ecuador, Honduras, Nicaragua, San Vicente og Grenadinene og Venezuela), og har integrering som sin hovedstrategi.

I tillegg til at man forventer at delegasjonene til de ni landene vil bestå av minst to tusen personer, vil Cochabamba også bli besøkt av Paraguays president Fernando Lugo, og inviterte observatører fra Uruguay, Den Dominikanske Republikk, Haiti og Russland.

Myntenheten SUCRE vil i 2010 trå i kraft i handelen mellom ALBAs medlemsland. Dette vil være gunstig i forhold til økonomisk og valutamessig suverenitet, da medlemslandene vil gjennomføre import- og eksporttransaksjoner ved hjelp av et eget betalingsmiddel, understreket Huáscar Ajata, viseminister for internasjonal handel, samtidig som han minnet om at det overordnete målet er å utvikle en unik myntenhet, som EUs euro.

Etter signeringen av Sucre-avtalen, vil et team fra ALBA-landene sette i gang forskjellige tekniske operasjoner for å kunne implementere SUCRE fra og med 1. desember 2010. I det regionale forumet vil delegasjoner fra ALBA-landene også debattere dannelsen av en internasjonal voldgiftsdomstol for å erstatte Verdensbankens internasjonale senter for løsning av investeringstvister (ICSID). Statsoverhodene vil også snakke om et erklæringsprosjekt, initiert av Bolivia, som dreier seg om politikk og prosedyrer for å beskytte Moder Jord.

President Evo Morales har forklart at man på møtet også vil utrede ytterligere når det gjelder rettferdig handel, for å fremme Folkenes Handelsavtale (TCP) i møte med frihandelsavtalene med USA.

Oversatt av Maren-Anne Melvik
Land