Evo de nuevo!

Bolivias sittende president Evo Morales fikk overveldende flertall ved søndagens valg, med drøye 63 prosent av stemmene ved første opptelling. Dette vil si at Morales også får flertall i senatet, noe som vil gi regjeringen sårt tiltrengt politisk spillerom.

MAS bastionen La Paz var samlet til folkefest foran på Plaza Murillo etter at det ble klart at Morales hadde fått i overkant av 63 prosent av stemmene ved første opptelling. Morales har vunnet en overveldende seier i alle høylandsfylkene, men også i lavlandet har MAS økt sin oppslutning. Valget har gått stille for seg, uten tegn til fusk eller uregelmessigheter. Fremdeles gjenstår det å telle omlag 20 prosent av stemmene, de fleste av disse fra rurale områder, hvor MAS generellt har stor støtte. Morales sterkeste motstander, Manfred Reyes Villa fra PPB (Plan Progreso Bolivia) fikk omlag 24 prosent av stemmene, og Samuel Doria Medina (Unidad Nacional) kun 9 prosent. Dette vil også si at MAS får det viktige 2/3 dels flertall i senatet, noe som er helt avgjørende for å kunne gjennomføre de sosiale, økonomiske og politiske endringer de har lovt folket.

Det var en svært fornøyd president som takket folket for deres støtte i seierstalen i sentrum av La Paz. Han erkjente det ansvaret som nå hviler på ham selv og resten av regjeringen å gå dypere inn i og få fart på endringsprosessen. ”Folket har med sin deltakelse vist at det er mulig å forandre Bolivia gjennom stemmene til det bolivianske folk” sa Morales foran folkemengden. ”Dette er en seier ikke bare for bolivianere, dette er en anerkjennelse av presidenter, regjeringeer og folk som kjemper imot imperialismen”.

MAS går nå inn i en utfordrende fem-års periode hvor de må innfri på en rekke områder. Den nye grunnloven skal implementeres, nødvendig utfyllende lovverk må utarbeides, store olje-, gass- og litiumressurser skal industrialiseres samtidig som det legges sterkt press på regjeringen fra en rekke av landets urfolksgrupper om å bevare miljøet, det skal innføres en ny utdanningslov som tar sikte på å ta hensyn til den interkulturaliteten Bolivia innehar, og det må kjempes imot fattigdom, kvinnediskriminering, rasisme og angrep fra tidligere økonomiske og politiske eliter.

Reidun Blehr Lånkan, koordinator LAGs solidaritetsbrigade i Bolivia
Land