Da LAG møtte EVO

Representanter fra LAGs Boliviagruppe og tidligere solidaritetsbrigadister møtte den bolivianske presidenten under hans besøk i Oslo.

De siste to årene har LAG satset sterkt på Bolivia, både gjennom brigadene og i det generelle informasjonsarbeidet i Norge. Det var derfor svært gledelig å kunne fortelle Morales om LAGs arbeid med Bolivia, og overrekke ham noe av det informasjonsmaterialet som har blitt laget.image.php?id=11955

 

 

 

Morales kom rett fra Madrid, hvor det tidligere i uken ble avholdt toppmøte mellom statsledere fra Latin-Amerika, Karibien og EU, og han la i innlegget sitt vekt på viktigheten av å bygge allianser mellom Europa og Latin-Amerika. Europa har tradisjonelt vært en sterk forsvarer av de universelle menneskerettighetene, og nå har Latin-Amerika, med Bolivia i spissen, tatt til orde for å forsvare rettighetene til moder jord.

Moder jords rettigheter kommer til uttrykk i Cochabmaba-avtalen som ble utarbeidet av representanter fra sivilsamfunn og stater i Bolivia i april 2010. I møtet med LAG trakk Morales fram nødvendigheten av å få på plass en bindende avtale om reduksjon av klimagassutslipp, som vil begrense den globale temperaturøkningen til max. 1%. For å oppnå dette må de rike landene kutte sine utslipp med minst 50%. De fattige landene skal også ta sin del av jobben, og begrense sine utslipp, samtidig som de må få rom for utvikling. Men Morales understreket at denne utviklingen bare bør nå et visst punkt der man kan leve godt, ikke å hele tiden måtte leve bedre, med klar henvisning til den stadige streben etter økonomisk vekst og økt forbruk som følger av et kapitalistisk system. Global oppvarming er en følge av overforbruk og, kampen for å bevare moder jord blir, i følge Morales, automatisk en kamp mot kapitalismen.

image.php?id=11954

 

 

 

 

 

 

 

 

Den bolivianske presidenten kom også nærmere inn på den generelle velferdsøkningen som har funnet sted i Bolivia de siste årene. ”Mens inflasjonen bare har økt med 0,25% har lønnsveksten vært på hele 5%”, kunne Morales meddele. ”Jeg har en viss autoritet til å si at vi forsøker å skape likhet”, sa Morales, som selv har redusert sin egen presidentlønn til halvparten av det forgjengeren mottok. I tillegg har Morales og partiet MAS i løpet av den første presidentperioden bl.a. omfordelt inntektene fra petroleumsressursene på en mer rettferdig måte, og innført universelle velferdsordninger innenfor helse, utdanning og trygdesystemet.

LAG følger Bolivia med stor interesse, og vil framover sette fokus på den generelle velferdsutviklinga i landet, og i tillegg følge opp Cochabamba-avtalen i tiden fram mot det neste klimatoppmøtet, COP 16, i Mexico i desember. 

Marte Gustad Iversen, tidligere Boliviabrigadist
Land