Fredelig marsj besvart med vold

Guatemala: Massive protester og sorg etter at syv personer er bekreftet døde og minst 30 skadd i massakre mot urfolk som deltok i en fredelig marsj mot de høye strømprisene i Totonicapan.

Torsdag fjerde oktober organiserte de tradisjonelle urfolksautoritetene som representerer 48 grender i den vestlige provinsen Totonicapan en demonstrasjon mot høye strømpriser og strømselskapet DEOCSA, samt de omstridte privatiseringsreformene av lærerutdanningen i Guatemala i 2012.

Demonstrasjonen besto av en veiblokkade som samlet omkring 3000 mennesker langs den inter-amerikanske hovedveien i nærheten av trafikknutepunktet «Cuatro Caminos». Fra morgenen av var 50 opprørspoliti kommet til stedet, og ut over formiddagen ankom flere patruljer fra guatemalanske sikkerhetsstyrker og militære spesialstyrker. Samtidig ble Carmen Tacam, President for de 48 grendene, avvist da hun forsøkte å etablere kommunikasjon med President Perez Molina.

Santos Nicolás Hernández, Jesús Francisco Puac, Arturo Félix Fapón, Eusebio Josué Puac, Jesús Cano, Santos Nicolás Menchú og Rafael Batz er navnene på de drepte, i følge den nasjonale avisen el Periodico (5.10.2012). Vitneskildringer beskriver at massakren varte i 45 minutter, og at folk ble skutt på av militære våpen gjennom en sky av tåregass. Flere av de skadde rapporterer om granatsplinter i kroppen.

Soldater bisto politiet

Regjeringen har hittil ikke tatt ansvar for massakren. Innenriksministeren Lopez Bonilla uttalte i et intervju sendt på nasjonal TV om kvelden den 4. oktober at politiet brukte tåregass mot demonstrantene, og at soldater ble sendt ut for å hjelpe politistyrkene. Lopez Bonilla uttalte videre at militæret ankom ubevæpnet, og at hylsene som ble funnet på bakken «måtte ha tilhørt enkeltpersoner». Senere har President Perez Molina uttalt at 7 soldater har tatt på seg ansvaret for å ha skutt, i luften. I følge hans offisielle versjon utløste en privat vakt som fulgte soldatkonvoyen det første skuddet, mens soldatene «for å forsvare seg mot demonstrantene utløste skudd i luften. I ensidige nyhetsreportasjer i kanalen Noti7, ble en kvinnelig soldat vist på fjernsyn mens hun sitter i rullestol, gråter og hevder at hun skjøt, i luften, for å forsvare seg selv. Det blir da et mysterium hvordan regjeringen vil forklare at 7 mennesker er drept, 34 skadd, og at hylsene som er blitt funnet på bakken tilhører militære automatvåpen.

Statlig undertrykkelse

Siden januar 2012, da eksgeneral Perez Molina fra Partido Patriota (PP) tok over som president i Guatemala, har statlig undertrykkelse av demonstrasjoner resultert i drap, vold og politiske fengslinger i Santa Cruz Barillas, Huehuetenango; San José del Golfo og San Pedro Ayampuc, Guatemala; og San Rafael las Flores, Santa Rosa. I tillegg har urfolksledere som Domingo Ixcoy fra Wakib Kej, Lolita Chavez fra Consejo de Pueblos del Occidente og lederen Yolanda Oqueli overlevd attentater og drapsforsøk.

Sterke reaksjoner

Reaksjonene fra sosiale bevegelser og urfolksorganisasjoner i Guatemala er massive, samtidig som innbyggerne i Totonicapan er i endeløs sorg. Sentrale urfolksorganisasjoner som Consejo de Pueblos del Occidente, Wakib Kej, Fundacion Rigoberta Menchu i Guatemala erklaerer sin avsky mot massakren, og krever at President Perez Molina tar ansvar. Flere organisasjoner krever hans umiddelbare avgang som president.

«Det som har skjedd i Totonicapan er en fortsettelse av unntakstilstanden som ble erklaert i Barrillas, Huehuetenango for 5 måneder siden, og det er snakk om en repetisjon av taktikker satt i verk for 520 år siden etter den spanske invasjonen mot urfolk. Det er opprørende å se hvordan staten lyver og nekter for å ha brukt vold, mens presidenten bruker det tynnslitte argumentet om at det var landsbyene som provoserte og som brukte våpen og vold, for å unngå å ta ansvar for de drepte, de skadde, enkene og de foreldreløse etter massakren», skriver analytikeren Jeremias Hernandez i den alternative nettavisen Albedrio.

Susanne Normann
Land
Tags