Sannheten på bordet i Brasil

10 desember 2014, etter 2 år og 7 måneders arbeid, leverte det brasilianske sannhetskommisjonen sin endelige rapport på menneskerettighetsbrudd under diktaturet, fra 1964 til 1985.

Basert på 1116 intervjuer dokumenterer rapporten 434 politisk motiverte drap i løpet av perioden. 377 militære tjenestemenn og politioffiserer trekkes frem i Sannhetskommisjnen for menneskerettighetsbrudd, 190 av disse er  fortsatt i live. Kommisjonen krever rettferdigher, og anbefaler at det tas videre av det nasjonale strafferettsystemet.


I tiden etter diktaturet har de ansvarlige for menneskerettighetsbruddene forsøkt å bortforklare og forsvare sine handlinger som en uunngåelig del av «krigen mot terror» for å "gjennopprette demokratiet". Ved å gi militært personell lovfestet amenesti har de som begikk menneskerettighetsbruddene fått en gratisbilett og lovnad om at de ikke skal dømmes for handlingene begått under diktaturet. Dette amnestiet har "tilgitt" tiår med terror. Rapporten viser, ikke overraskende, at dette er langt fra sannheten. Tortur og menneskerettighetsbrudd var del av en systematisk avgjørelse om å utføre statsterrorisme i Brasil.

Voldsutøvelsen til den brasilianske staten under diktaturet var enorm. Brasils nåværende president Dilma Roussef har vitnet om tre år i fengsel preget av ekstrem tortur. Hun kunne ligge naken i timevis, bundet fast i ankler og håndledd etterfulgt av elektriske sjokk gjennom føttene og ørene. Dette fordi hun var tilknyttet geriljaen som kjempet mot diktaturet og for frihet, demokrati og sosial rettferdighet.

 

USAs rolle

Selv om den brasilianske stat står ansvarlig for handlingene som ble utført under diktaturet, er det tydelig at den amerikanske regjeringen var sterkt involvert.  USA støttet kuppet og i tiden mellom 1954 og 1985 fikk mer enn 300 medlemmer av det brasilianske militæret militærtrening på den beryktede skolen Americas, en militær treningsskole under amerikanske myndigheter kontroll. Her fikk de militær opplæring og klare instruksjoner på hvordan de skulle utføre tortur, henrettelse, utpressing, arrestasjoner og avhør.

6500 medlemmer av det brasilianske militæret som nektet å støtte 1964 kuppet mot Presidnet João Goulart ble også utsatt for den samme form for tortur, utført av det Americas-opplærte militæret.

 

Ingen rettferdighet, ingen fred

Nå som sannheten ligge på bordet og regjeringen har anerkjent de kriminelle handlingene som ble begått under diktaturet gjenstår spørsmålet: Kan amnestiet for militært personell oppheves? Vil noen straffes for de groteske handlingene? Vil de involverte fra den amerikanske regjeringen, som bistod med å gjennomføre krigshandlingene, bli dømt? 

 

Land