Brasil: Demonstrasjoner mot alle odds

Bølge av nye demonstrasjoner i Brasil.

Bevegelsen for gratis kollektivtransport MPL, har siden 2005 kjempet for en rettferdig og god kollektivtransport for alle. Da prisene ble skrudd opp i januar startet mobiliseringen på ny. Fredagens demonstrasjon i São Paulo ble kraftig undertrykt og seks ble arresterte.

Hardere undertrykkelse

MPL ble kjent både nasjonalt og internasjonalt etter de gigantiske demonstrasjonene sommeren 2013 i flere av Brasils storbyer. Det som begynte med en kamp mot økte billettpriser utviklet seg til å bli regjeringens mareritt ett år før fotball VM skulle sparkes i gang. Den gang vant demonstrasjonene gjennom, men nå ser det mørkere ut.

Strategisk ble prisen skrudd opp, fra 3 brasilianske reales til 3,50, på nyåret, midt i det som er sommerferien i Brasil. De fleste er opptatt med annet enn politikk i ferietider. I tillegg er fotball VM og presidentvalg over. Begge gjennomført i 2014. Nå kommer bakrusen gjennom reformer og prisøkninger.

Undertrykkelsen fra politiets side vakte oppsikt både i 2013 og i de mindre demonstrasjonene under fotball VM i 2014. Til demonstrasjonene møter ulike politistyrker opp, blant dem er opprørspolitiet og det forhatte militærpolitiet de dominerende. I tillegg vil alle demonstrasjonene bli fulgt av flere helikopter ovenfra.  Å være til stede i demonstrasjonene oppleves som absurd da maktspillet og spenningen unødvendig aggressiv. MPL har aldri gjort noe annet enn å kalle inn til pasifistiske demonstrasjoner og selv når politiet angriper møter de gummikuler med å fortsette å spille musikk og å løfte hendene avvergene i været. Likevel har demonstrasjonene nå fått et gjenkjennende mønster. Når den nærmer seg slutten, kan en kinaputt få politiet til å rykke inn på alle kanter, spre demonstrantene med tåregass og gassbomber på få minutter.

"Usynlige" demonstrasjoner

Den fjerde demonstrasjonen arrangert av MPL med støtte fra et ti-talls organisasjoner, fikk en trist saldo. Seks personer ble arresterte, det er flere enn totalt antall arresterte  i São Paulo under fotball VM, og viser en tendens til en hardere linje mot demonstrasjoner. Det å ytre seg skal vise deg svært vanskelig om ikke MPL klarer å holde sympatien for deres kamp oppe blant resten av befolkningen. Kommersielle media har vært dørgende stille, og har så å si ikke nevnt prisøkning eller demonstrasjonene, de siste ukene.  Lørdag, dagen etter demonstrasjonen til MPL, var det ingen nyheter på São Paulos største avis, ”Folha de São Paulo”. Samme som demonstrasjonen, fredag kveld,  hadde de en nyhet ute, men lørdag var den borte. Det på tross av flere tusen i gatene, arrestasjoner av seks personer,  og flere skadde etter gatekamper som foregikk på ulike steder i sentrum i rundt to timer.

MPL gir ikke opp og fortsetter mobiliseringen. De har kalt inn til ”femte akt”, tirsdag 27. Januar.

 Se video fra demonstrasjonen og undetrykkelsen her:

https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84503534&x-yt-ts=1421914688&v=wNDOHEHqwsM

Ingrid Fadnes
Land