Ayotzinapa: Ingen rettferdighet ett år etter bortføring

Ett år etter at de 43 studentene ble bortført, henger spørsmålene fortsatt i lufta. Hvor er de? Hva skjedde? Hvorfor skjedde det?

Pressemelding 26. september 2015


Ny rapport avviser offisiell forklaring

Den offisielle versjonen fra meksikanske myndigheter har vært at lokalt politi etter ordre fra ordføreren i Iguala tok de 43 studentene, og overleverte dem til den kriminelle gruppen Guerreros Unidos. Bandemedlemmene skal ha drept og brent studentene, og deretter kastet levningene i en elv.

Pårørende til de drepte har hele tiden vært skeptiske til denne forklaring. 4. september fikk de medhold da en uavhengig granskningsrapport utført av Den interamerikanske menneskerettskommisjonen fullstendig avviste og knuste den offisielle forklaringa.

- Myndighetenes svake forklaringer og sleivete håndtering av etterforskningen avslører et skittent cover-up prosjekt fra høyeste hold, sier Lisbeth R. Dragnes, aktivist i Chiapasgruppa (LAG).

At myndighetene fortsatt nekter de pårørende sannhet og rettferdighet om hva som egentlig skjedde denne natten for ett år siden, har blitt selve symbolet på hvor gjennområttent og korrupt det politiske systemet i Mexico er, fortsetter Dragnes.


Sultestreiker

Yngve Heiret, aktivist i Chipapasgruppa (LAG) befinner seg nå i Mexico. Han forteller at det midt i Mexico by ble satt opp en teltleir forrige onsdag hvor 43 av de pårørende sultestreiker i 43 timer. Kamerater fra Den nasjonale urfolkskongressen (CNI) er også tilsluttet sultestreiken.

Det har vært lite tilstedeværelse av politi under sultestreiken, og myndighetene melder at det ikke vil være opprørspoliti til stede under marsjen på lørdag. Derimot har politiet i delstaten Guerrero, hvor Ayotzinapa befinner seg, gått aggressivt og voldelig til verks mot støtteaksjoner i Ayotzinapa.

- Det er tydelig at regjeringen forsøker å fremstå som demokratisk og åpen i hovedstaden hvor mediedekningen er størst, mens volden fortsetter i delstatene, sier Heiret.


Møte med Enrique Peña Nieto

På torsdag møtte foreldrene til de bortførte studentene med president Enrique Peña Nieto.

- Det var faktisk håp knyttet til dette møtet, men EPN var lite lydhør, og skal ikke ha gitt etter for ett eneste av foreldrenes krav. Det er trist å se hvordan regjeringa fortsetter å tråkke på familiene, sier Ingrid Fadnes, utekoordinator for LAG.

Videre forteller Heiret at de pårørende ble mottatt på en uverdig måte da de skulle ta seg til Mexico by.

På vei til Mexico by ble karavanen av foreldre og studenter fra Ayotzinapa stoppet av politiet i Guerrero. De ble beordret til å gå ut av kjøretøyene, som videre ble grundig ransaket av politiet. Det oppstod konfrontasjoner mellom studenter og politi, hvor politiet skal ha åpnet skudd. Flere studenter ble lettere skadd, men de fikk til slutt reise videre, forteller Heiret.


Kontaktinformasjon:

I Mexico: Yngve Heiret. aktivist i Chiapasgruppa (LAG)

E.post: yngve.heiret@gmail.com

I Norge: Lisbeth R. Dragnes, aktivist i Chiapasgruppa (LAG)

Tlf: 402 28 051 / E-post: lisbeth.dragnes@gmail.com  

Land