Angrep på studentene fra Ayotzinapa

Angrepene mot lærerskolen Raúl Isidro Burgos, Ayotzinapa, blir stadig mer aggressive. Dette er samme lærerskole hvor 43 studenter ble bortført den 26. september i fjor. De er fremdeles savnet.

Onsdag 11. november var 250 elever på vei tilbake til skolen som ligger i kommunen Tixtla i Guerrero, Mexico. På veien ble elevene oppmerksomme på det de anslår som rundt 600 tjenestemenn fra det føderale- og delstatlige politiet og hæren. Elevene var fordelt i sju busser, og de forreste kunne se hvordan de to bakerste bussene ble angrepet av politiet, helt uprovosert. I en video tatt av elevene selv, kan man se politiet knuse rutene på bussen og skyte tåregass inn vinduene. Se video her.

- Når vi ser dette, velger vi å stoppe de forreste bussene og løpe opp i fjellene. Politiet forfulgte oss rundt 50 meter, men de klarte ikke å holde tempoet på grunn av utstyret de bar med seg. Vi gikk i tre timer for å komme tilbake til skolen. Noen var skadet, uten sko og uten pust etter å ha løpt. Jeg så selv en gutt de klarte å ta. De rev av han klærne og banket han opp. De brukte også tåregass” forteller studenten Àngel Suárez, som var til stede i en av bussene.    

Flere skadde. Åtte av studentene ligger nå på sykehus i Chilpancingo, hvorav 4 er hardt skadde. 13 ble arresterte i angrepet, men ble sluppet ut i løpet av kvelden da det ikke foreligger noe bevis eller formelle anklager mot studentene. Det går rykter om flere arresterte, men antallet og anklagene er foreløpig ukjente. I går kveld var minst 20 fremdeles savnet. Leteaksjoner for å finne dem er satt i gang.

Angrepene mot skolen, elevene, foreldrene og støttespillere har vært konstante siden september i fjor, men også før det. Angrepet i går var svært brutalt.

- Vi er svært bekymret over angrepet til mexicansk politi. Det ser ut til at intensjon er å skremme elevene fra å fortsette protestene for å få sine 43 kamerater tilbake i live. Gårsdagens angrep skjedde uten arrestordre på studentene, og det at politiet velger å forfølge studentene uprovosert, framstår som et regelrett angrep, sier Ingrid Fadnes, utekoordinator for Latin-Amerikagruppene i Norge. 

Land