Statskupp forkledd som riksrett i Brasil

I lengre tid har det vært svært turbulent i den brasilianske kongressen. På gata har frontene vært steile i store demonstrasjoner både for og mot riksrett av president Dilma Rousseff.

Pressemelding fra Latin-Amerikagruppene i Norge mandag 18. april 2016

Etter kveldens avstemming i Brasil er det nå klart at representantenes hus er for at president Dilma Rousseff blir stilt for riksrett.


- Den sosiale bevegelsen  i Brasil  kaller dette et kupp fra høyresiden. Dilma Rouseff er ikke anklaget for å ha beriket seg selv gjennom korrupsjon, i motsetning til flere av hennes politiske motstandere. Det er politikere anklaget for korrupsjon som står bak riksrett og nå vil de ta over makten gjennom et ”legalt” politisk verktøy som riksrett, sier styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge, Vilde Haugsnes


Beslutningen ligger nå i hendene på senatet som også  må stemme over om de ønsker  riksrett eller ikke. For at riksrettsprosessen skal starte trengs det to-tredjedels flertall i senatet. Det vil bli satt ned en kommisjon i senatet som  kommer til å jobbe med saken. Senatet vil da ha frem til 11. mai for å ta en beslutning om de vil gå videre med riksrettssaken.


- Om Riksrett  blir et faktum vil det være et kraftig slag mot demokratiet i Brasil. Høyresiden har selv flere korrupsjonsanklager mot seg. De har tatt initiativ til å kaste presidenten for det som til sammenligning med deres egne korrupsjonsskandaler bare er bagateller. Latin-Amerikagruppene mener dette er et misbruk av riksrettsprosessen for å kaste en demokratisk valgt president, uttaler Haugsnes
    


Om senatet beslutter å starte riksrettssak mot president Rousseff vil hun være nødt til å trappe ned i perioden mens etterforskningen pågår. Prosessen kan vare i opptil 180 dager. I denne perioden vil visepresident Michel Temer ta over rollen som  fungerende president. Michel Temer er selv mistenkt for korrupsjon.


Mer informasjon:

Brasil på randen av statskupp?


Vilde Haugsnes
Land