Santos alene skaper ikke fred

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) ønsker Den Norske Nobelkomiteens beslutning om å gi fredsprisen til president Santos velkommen dersom dette kan bidra til en videreføring av fredsprosessen i Colombia. Samtidig hadde vi ønsket oss en fredspris som også gikk til forhandlingsbordet og ikke minst ofrene for konflikten.

Siden folkeavstemningen om fredsavtalen har en delegasjon fra LAG oppholdt seg i landet. De rapporterer om et stort folkelig engasjement for fred, og savner anerkjennelse av sivilsamfunnet i fredsprisutdelinga. Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) samarbeider med en rekke bonde- og sivilsamfunnsorganisasjoner i Colombia som deltar i arbeidet for varig fred i landet.

«Colombia mobiliserer nå for fred og vi må bruke fredsprisen for å komme i mål med prosessen» sier German Bedoya, generalsekretær i Det Nasjonale Bondenettverket CNA.» 

Colombia mobiliserer nå for fred og vi må bruke fredsprisen for å komme i mål med prosessen.

​German Bedoya, generalsekretær i Det Nasjonale Bondenettverket CNA.

Det foregår en enorm folkelig mobilisering for fred. Forrige uke fyltes gatene i alle større byer i Colombia av demonstranter. I Bogotá gikk mange tusener ut i gatene, og Plaza Bolívar var fylt til randen av mennesker som utrykte sin frustrasjon over situasjonen og sitt ønske om fred i Colombia. Geriljasoldatene var i ferd med å innlevere våpen, men har nå fått ordre om å gå tilbake til sine utgangsposisjoner. Over 500 FN-observatører i landet er på stand by.

 «Resultatet av folkeavstemninga var veldig overraskende for alle. Verken ja eller nei-sida forventet at nei skulle få flertall. Det har vært stor forvirring og frustrasjon knyttet til hva som nå vil skje.» Sier Nina Luhr, som nå er tilstede i Colombia. «62 % av landets befolkning stemte ikke ved søndagens folkeavstemning. Det har også kommet fram at nei-sida har brukt bevisste strategier for å feilinformere velgerne.»

Santos alene skaper ikke freden, og folkelig deltagelse i prosessene er essensiell for å sikre en varig fred. Nobelkomiteen uttaler i sin begrunnelse at prisen skal forstås som en hyllest til det colombianske folket og ofrene for konflikten. LAG vil fortsette å jobbe for at fredsavtalen implementeres, at sivilsamfunnet får ta del i politiske prosesser og at forhandlingene med ELN tas opp igjen.

Foto: Juaz Ruiz
Land