USA er ikke Amerika

Presidentvalget i USA er over. Vi er blitt oversvømt av saker med et elendig presisjonsnivå. Så godt som alle norske aviser og TV-kanaler har brukt USA og Amerika som synonymer. Det er feil.

En forkortet versjon av teksten stod på trykk i Aftenposten 21.11.2016

USA er like lite Amerika som Tyskland er Europa. USA er et land som deler kontinentet Amerika med 34 andre land. Canada er det største, USA det mest folkerike. Det vanligste morsmålet i Amerika er spansk.

Likevel har norsk medier systematisk snakket om «den amerikanske valgkampen«. Hvilken valgkamp, er det åpenbare spørsmålet for oss som prøver å følge med på resten av kontinentet. Det har vært valg i 12 andre land i Amerika så langt i år.

Norske journalister burde være de første til å søke presisjon. Det handler også om respekt. Millioner av latinamerikanere, inkludert mange av våre venner, er lut lei av å bli ekskludert fra Amerika.

Her er våre tips: I stedet for å omtale Donald Trump som «den amerikanske presidenten», bruk USAs president eller presidenten i USA. I stedet for å skrive om «amerikanerne», skriv innbyggerne i USA eller folk i USA.

Til slutt et lite tankeeksperiment: Det er valg i Tyskland neste år. Hvordan ville en journalist som omtalte opptakten som ”den europeiske valgkampen” bli vurdert av sine lesere og kollegaer?


Torkjell Leira og Vilde Haugsnes
Torkjell Leira er forfatter og har blant anna gitt ut boka «Brasil – Kjempen våkner». Vilde Haugsnes er styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge.