LAG Norges solidaritetserklæring med Afrin

Latin-amerikagruppene i Norge støtter Den demokratiske føderasjonen i Nord-Syrias kamp, og fordømmer den tyrkiske statens militære intervensjon i Afrin. Vi sier som våre kamerater i De jordløses bevegelse i Brasil: Internasjonaliserer vi kampen, internasjonaliserer vi håpet!

Stans det tyrkiske angrepet på Afrin

Etter å ha beskutt den autonome kantonen Afrin i flere dager, krysset tyrkiske tanks grensen til området i Nord-Syria den 20.januar. Kantonen erklærte demokratisk autonomi i 2014, og har siden vært del av Den demokratiske føderasjonen i Nord-Syria, et folkelig og feministisk grasrotalternativ til nasjonalstaten, som er blitt drevet frem av lokale innbyggerråd. Bevegelsen har gjennom selvforsvarsenhetene SDF, YPG og YPJ forsvart sine områder mot den Islamske staten. De var også spydspissen i alliansen som i oktober 2017 lyktes i å drive IS ut av deres selverklærte hovedstad Raqqa.

I likhet med flere av de sosiale bevegelsene som Latin-Amerikagruppene i Norge samarbeider med i Latin-Amerika, representerer Den demokratiske føderasjonen i Nord-Syria et radikaldemokratisk, feministisk og sosialistisk alternativ til den nyliberale nasjonalstaten. Den tyrkiske intervensjonen i Afrin er et angrep på disse idealene, motivert av president Erdogans imperialistiske ambisjoner om et homogent og mektig Tyrkia. Disse ambisjonene understøttes av norsk utenrikspolitikk, da den norske staten gjennom våpensalg og militært NATO-samarbeid direkte underbygger den tyrkiske hærens stridskraft.

Latin-amerikagruppene i Norge støtter Den demokratiske føderasjonen i Nord-Syrias kamp, og fordømmer den tyrkiske statens militære intervensjon i Afrin. Vi krever at den norske staten fordømmer Tyrkias invasjon av Afrin, umiddelbart stanser all eksport av våpen til Tyrkia og avvikler ethvert samarbeid mellom det norske forsvaret og den tyrkiske hæren.

På samme måte som vi står i solidaritet med våre kamerater som kjemper for en bedre verden i Latin-Amerika, står vi sammen med innbyggerne i Afrin i deres kamp mot den tyrkiske invasjonen. Vi sier som våre kamerater i De jordløses bevegelse i Brasil: Internasjonaliserer vi kampen, internasjonaliserer vi håpet!

Bijî berxwedana Efrîn! Lenge leve Afrins motstandskamp!

Bijî berxwedana YPG/YPJ! Lenge leve motstandskampen til YPG/YPJ!