Militærintervensjon i Brasil

Fredag 16. februar beordret Brasils president Michel Temer en militærintervensjon i Rio de Janeiro. Det vekker stor bekymring i et land som har en lang historie med militærdiktaturer.

Temer signerte forrige uke et dekret hvor militæret overtar for politiet i Rio de Janeiro. Temer har begrunnet innsettingen av militæret med økende vold og kriminalitet i favelaene i byen. Dette er første gang siden militærdiktaturenes slutt på 1980-tallet at tiltak av denne art settes ut i live.

- Vold og kriminalitet er et stort problem. Men det samme er også politivold. Flere innbyggere i favelaer frykter politiet mer enn de frykter kriminelle. Løsningen på utfordringer i favelaer er ikke militære inngrep, men reformer og tiltak som kan bedre folks liv, sier Kine Fristad, utekoordinator for LAG i Brasil.

Ikke alle er enige om at kriminaliteten i favelaene har økt så mye.

- Våre lokale partnere er bekymret for at president Temer svartmaler situasjonen i Rio for å få mer kontroll over folkelig motstand. Mange er bekymret for den økte militariseringen, i et land som fremdeles godt kan huske konsekvensene av forrige militærdiktatur, sier Fristad.

Spesielt dommen om at tidligere president Lula da Silva skal fengsles for korrupsjon har møtt sterk motstand. Dommen har fått kritikk både nasjonalt og internasjonalt. Flere organisasjoner tok til gatene for fredelig demonstrasjon da dommen falt. Det slo politiet hardt ned på.

- Den største favelaen i Rio, Rochina, kunngjorde for kort tid siden at hvis Lula blir fengslet vil favelaen protestere. Hva skjer hvis disse tusenvis av menneskene vil bruke sin demokratiske rettighet til å demonstrere fredelig? Politiet slår allerede i dag hardt ned på fredelige demonstrasjoner. Hvordan vil de bli behandlet om det er militære til stede, avslutter Fristad.  

Les også NRKs dekning av saken. 



Favelaen i Rio de Janeiro. Foto: Jeff Belmonte

Land