Hydro møter sterk kritikk

Norsk Hydro pålegges å halvere gruvedriften sin innen 1. mars etter en lekkasje av gruveavfall i Brasil. – Dette er ikke nok for å løse miljøproblemene, sier representant fra De jordløses bevegelse.

Pressemelding onsdag 28.02.2018

Lørdag ble det påvist at Norsk Hydro har lekket gruveavfall ut i Barcarena, Pará, Brasil. Selv nektet Norsk Hydro for lekkasjen. Nå har brasilianske miljømyndigheter uttalt at de vil pålegge Norsk Hydro å halvere produksjonen. De jordløses bevegelse (MST) mener dette ikke er tilstrekkelig.

- Løsningen er ikke å redusere produksjonsmengden. Problemet er måten produksjonen foregår på. En reduksjon på 30, 50 eller 60 prosent vil uansett skape store miljøødeleggelser, sier Ayala Ferreira, fra De jordløses bevegelse.

Ferreira mener det må stilles strengere miljøkrav til gruveselskapene.

- Staten må sette grenser for gruveselskapene som tjener store summer på våre naturressurser. Reduksjon i mineralutvinning er ikke nok. Staten må stille miljøkrav til Hydros måte å utvinne mineraler på og ilegge dem bøter for den skaden de har påført lokalsamfunnet, sier Ferreira.

Lekkasjen av gruveavfall har store lokale konsekvenser.

- Utslippene har forurenset fisken som lever i elva. Gjennom grunnvannet og fisken har også lokalbefolkningen blitt forgiftet. Personer i området har også en høyere andel lungeproblemer, og mange har fått hudproblemer på grunn av utslippene, avslutter Ferreira.

Ifølge folkehelseorganisasjonen Evandro Chagas Institute skyldes lekkasjen en oversvømmelse av anlegget. Deres studier viser at det i landsbyen Itupanema er 25 ganger mer aluminium i vannet enn det som er tillatt. Om Norsk Hydro ikke stopper utvinningen av bauksitt kan anlegget kollapse.

Les mer om saken her.

Land