Hydro må rydde opp

Hydro annonserer i dag at de kommer til å stenge driften ved Alunorte og Paragominas, Pará. «Nyheten kommer som lyn fra klar himmel og ingen i lokalsamfunnet i Barcarena har hørt om dette» sier Samuel Willy dos Santos Amorim, fra Barcarena og organisasjonen for de berørte av gruvedrift (MAM).

Onsdag 03.10.2018

Latin-Amerikagruppene (LAG) har siden februar fulgt utviklingen i Barcarena tett. Det har ikke vært noen tegn til at Hydro skulle gå inn for full stenging av anleggene sine. I denne nye og overraskende utviklingen i saken fortsetter Hydro med å plassere ansvar hos andre aktører involverte i saken. I dette tilfellet gjelder det brasilianske myndigheters tiltak og sanksjoner mot Hydro.

«Denne kommunikasjonen virker spekulativ og vil når den når lokalsamfunnet skape enda mer usikkerhet rundt selskapets planer, argumenter og mål. En slik dobbeltkommunikasjon undergraver tilliten selskapet er avhengig av både i Norge og Brasil», sier Kine Fristad, koordinator for Latin-Amerikagruppene i Norge i Brasil.  

Alunorte-avtalen (TAC) som ble inngått mellom Hydro og brasilianske myndigheter i begynnelsen av september sier blant annet ingenting om hva som skal gjøres med håndteringen av avfallsstoffene.  

«Problemet med at rødslamdeponiet er fullt vil vedvare. Det at Hydro stenger løser ikke problemet. Hvordan skal lokalsamfunnet bli tatt var på i denne situasjonen?» spør Samuel Willy dos Santos Amorim.  

Arbeiderne ved anlegget i Barcarena og Paragominas vil om kort tid stå uten arbeid. Dette er fattige områder og erfaring fra andre steder viser at desperasjonen blant lokalbefolkningen kan bli stor.

«Vi er redde for at arbeiderne som har mista jobben sin kan snu seg mot oss som har vært kritiske til Hydro», avslutter Samuel.  

«Vi frykter at Hydros manglende åpenhet kan få alvorlige konsekvenser som at konfliktnivået i lokalsamfunnene øker dramatisk», avslutter Kine Fristad.

   

Kontaktinformasjon:

Samuel Willy dos Santos Amorim, Representant for organisasjonen for de berørte av gruvedrift (MAM) på utveksling i Norge, kan nåes via prosjektkoordinator Elise Fjordbakk 456 86 483  

Diego Marin, informasjons- og organisasjonsmedarbeider, info@lagnorge.no, +47 41 07 9393

Land