På tide å ta ansvar, Hydro

Foto: Midian Ribeiro på LAGs spesialvisning av "Et lite stykk regnskog"

Foto: Midian Ribeiro på LAGs spesialvisning av "Et lite stykk regnskog"

Torsdag avslørte Brennpunktdokumentaren at Hydro i Brasil er innblandet i korrupsjonsforhold og fordriver lokalsamfunn. Latin-Amerikagruppene har besøk av Midiam Ribeiro som mener Hydro setter lokalsamfunnet hun representerer i stor fare.

Fredag 14. desember 2018

«Det er trist og smertefullt å høre at Hydro kaller oss for inntrengere, at de anklager oss for miljøkriminalitet. I dag leste jeg Hydros svar på dokumentaren, og de kommer igjen mot oss med anklager om ulovlig tømmerhugst og ulovlig våpenbesittelse.  Dette stemmer ikke med virkeligheten og setter oss i fare. Hydro svarer ikke på de viktigste spørsmålene, de fornekter alt, de tar aldri ansvar og bare bruker alt sin makt mot oss». På denne måten reagerer Midiam Ribeiro etter å ha sett Brennpunktdokumentar om Hydros anlegg Alunorte, i Pará, Brasil.

«Et lite stykke regnskog» heter Brennpunkts nye dokumentarfilm som viser at Hydros offisielle fortellinger om Barcarena ikke stemmer. «Filmen kommer med mye ny informasjon som vi ikke hadde, selv om vi jobber med denne saken daglig. Her ser vi hvor mye menneskers liv kan bli påvirket av et selskap, også norske selskap», sier Susan Fay Kelly, seniorrådgiver for menneskerettigheter i Regnskogsfondet, under LAGs spesialvisning av denne dokumentaren torsdag 13.desember på Kulturhuset i Oslo.

Tauá-samfunnet som filmen handler mye om ligger helt i utkanten av det som idag er Alunortes eiendom. De ble som mange andre kastet ut fra deres tradisjonelle jordområder da anlegget ble bygd på 80-tallet. Etter de opprinnelige planene skulle Alunortes tomt brukes henholdsvis til industri, naturvern og den minste delen til jordbruk. Det er til denne lille delen Tauá-samfunnet returnerte til etter 30 år for å bo og for å gjøre det de kan, dyrke jorda. Men Hydro nekter Tauás rett til sin jord. Selskapet påstår at det er for sent, siden Barcarenas lokale myndigheter og ordfører bestemte seg i 2016 for at hele arealet skulle brukes til industriformål. Dette skjer fordi Alumina produksjon gir store mengder kjemiske avfall som lagres i gigantiske bassenger (rødslamdeponier). Hydro har behov for å bruke hele Alunortes område og da kommer Tauásamfunnet i veien.

«Jeg vil tro at de fleste i Norge ikke er enige i at vi skal tjene oss rike på andres elendighet verken i Norge eller i utlandet», sier Nina Luhr, prosjektleder i Latin-Amerikagruppene i Norge.

«Vi har klare retningslinjer som sier at norske selskaper skal drives i utlandet på samme måte som i Norge. Jeg håper at Hydros ledelse tar ansvar for dette», sier Torgeir Knag Fylkesnes, SVs representant i Næringskomiteen på Stortinget.


Kontakt for ytterligere informasjon: 

Nina Luhr. Prosjektleder i Latin-Amerikagruppene i Norge +47 900 89 535, nina@lagnorge.no

Diego Marin Rios. Organisasjons- og informasjonsmedansvarlig +47 410 79 393, diego@lagnorge.no

LAGs spesialvisning av "Et lite stykk regnskog"

LAG-Norge
Land