Mexico: Sivilsamfunnet presenterte skyggerapport til FNs torturkomité

Foto: Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de Las Casas (Frayba)

Foto: Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de Las Casas (Frayba)

Den 24 april ble Mexico vurdert av FNs torturkomité (CAT) for syvende gang. I den anledning presenterte mexicanske og internasjonale sivilsamfunnsorganisasjoner og nettverk sin skyggerapport.

Rapporten bygger på spørsmålene som har kommet opp ved tidligere gjennomganger for komiteen, og svarene den Mexicanske staten har gitt til disse. I tillegg tar den opp temaer og situasjoner som blir usynliggjort og glemt når det snakkes om tortur og andre grusomme, umenneskelig og nedverdigende handlinger (TPCID på spansk). Rapportens styrke ligger i diversiteten av organisasjoner som har deltatt i arbeidet, deres ulike fokusområder, erfaringer og spesialiteter. Selv om alle de deltagende organisasjonene dokumenterer, i større eller mindre grad, tortursaker og mønstre, skiller de seg når det gjelder geografiske områder, kontekst for tortur, ofrenes profil eller deres sårbarhetssituasjon, blant andre faktorer. På den måten, er målet med rapporten å presentere en så bred oversikt som mulig om torturproblematikken og TPCID i Mexico med et interseksjonelt- og menneskerettighetsfokus, der hver saks partikularitet opprettholdes, mens den også ser på regionale og nasjonale mønstre som har funnet sted siden CATs siste undersøkelse av Mexico. 

Panoramaet i denne rapporten må sees som en del av konteksten med straffefrihet og krise hva gjelder menneskerettigheter som er dokumenter i “Informe conjunto para el Tercer Examen Periódico Universal de México por organizaciones de la sociedad civil mexicana”3, presentert i 2018 av ColectivoEPUMx. Selv om dette dokumentet oppdaterer tall og temaer som har blitt presentert tidligere, og legger til nye bekymringer og forslag, er det kollektive innspillet til den tredje undersøkelsesperioden av Mexico et relevant dokument for å forstå den generelle konteksten til torturpraksisen i landet. 

På samme måte, har de diverse organisasjonene som har vært med å skrive rapporten deltatt aktivt i å utvikle lovforslaget mot tortur (Ley General para Prevenir, Investigar y Sancionar la Tortura y Otros Tratos o Penas Crueles, Inhumanos y Degradantes (LGPIST), og de er med å følge med på og fremme implementeringa av den samme i dag. I dette arbeidet er vi i konstant dialog med kontoret for FNs høykommisær for menneskerettigheter i Mexico. I tillegg holder en bred gruppe av organisasjonene på å utvikle et forslag fra sivilsamfunnet. I slutten av januar 2019 arrangerte den Internasjonale organisasjonen mot tortur et nasjonalt møte med sivilsamfunnsorganisasjoner, der flere nasjonale- og internasjonale eksperter på tortur deltok. I løpet av møtet ble man enige om å skrive denne rapporten, i tillegg til flere aktiviteter for å bekjempe tortur for 2019, som ser ut til å bli et nøkkelår ikke bare for denne tematikken, men også for menneskerettigheter i Mexico.

Les rapporten på spansk her.

Sekretariat
Land