28 internasjonale organisasjoner advarer mot Colombias humanitære krise

21 sosiale ledere og 2 demobiliserte FARC-medlemmer har blitt drept så langt i 2020. Landets militære styrker anklages igjen for ulovlig etterretningsvirksomhet mot opposisjonen, journalister og høyesterett, og gjeninnføring av «body count»-politikk (falsos positivos)

«Denne forverringen av menneskerettighetssituasjonen i Colombia setter implementeringen av fredsavtalen med FARC på spill», heter det i et brev signert av 28 internasjonale organisasjoner, deriblant Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) og FOKUS. Rundt 4000 mennesker har blitt fordrevet fra sine hjem, og massakrene er igjen en del av landets virkelighet. Ifølge INDEPAZ og OXFAM er tallet enda høyere.

Disse organisasjonene legger ansvar på Colombias regjering og krever effektive tiltak når det kommer til beskyttelse av sosiale ledere og FARCs medlemmer, implementering av fredsavtalen og avvikling av de paramilitære strukturene som fortsatt truer befolkningen flere steder i landet. 

«Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet til å fortsette å støtte lokalsamfunn og menneskerettighetsforkjempere, samt invitasjonen de har sendt til Mr. Adama Dieng, FN-generalsekretærens spesialrådgiver for forebygging av folkemord, til et offisielt hastebesøk i Colombia», står det i brevet. 

Både LAG og FOKUS oppfordrer den norske regjeringen til å stille seg bak budskapet og kravene til disse internasjonale organisasjonene. 

Les hele brevet her.

Land