Valgdomstol i Bolivia nekter Evo Morales å stille som kandidat

Foto: EneasMx

Foto: EneasMx

Bolivias øverste valgdomstol har diskvalifisert Evo Morales som kandidat til senatet i det kommende valget i mai i år. Grunnen de opplyser er at han ikke oppfyller kravet om bosted i landet.

Morales er for tiden i eksil i Argentina etter at han flyktet hjemlandet på grunn av sikkerhetsmessige årsaker i november i fjor. Dette etter at han ble tvunget til å gå av som president av militæret grunnet såkalt valgfusk i presidentvalget, noe som CEPR (Center for Economic and Policy Research) ikke fant bevis for og som sådde tvil rundt OAS (Organization of American States) sine påstander om irregulariteter rundt valget.

Morales er uenig i avgjørelsen til valgdomstolen og mener at det er et slag mot demokratiet.  Luis Arce, tidligere finansminister, er presidentkandidaten til MAS (Movimiento Al Socialismo), partiet til Morales. Han er godkjent som kandidat og er forhåndsfavoritten i forkant av valget. 

Denne situasjonen er enda et tegn på udemokratiske forhold rundt dette valget, noe som har blitt vanlig i Bolivia siden Jeanine Añez ble innsatt som president etter kuppet i november 2019. 

Les mer om situasjonen her.  

Land