Kvinner i macholand

"Mange menn vil ikke egentlig ikke slå konene sine, men de er oppdratt til å tro at det er sånn det skal være", sier Carolina som jobber på kvinnesenteret i Esteli.

Resepsjonen er det første møtet med kvinnesenteret. Begynnelsen, og et steg er tatt for kvinnen. Så er det et større rom der et stort teppe er hengt opp på veggen med fargerike bilder og tekst i stoffmateriale. "Det er viktig at de som kommer hit får en helhetlig behandling", fortsetter Caroline. Bildet viser senterets framgangsmåte, og i arbeidet involveres både leger, advokater og psykologer. Lengre inn er et mindre rom for samtalegrupper. Et dikt er slått opp, og det handler om å gripe ordet - om å tørre å stå fram. Så er det et legekontor, og helt innerst, et herberge. Herberget er en siste instans og en siste løsning. Her er det trygt å bo....

Nicaragua er kjent for å være et machosamfunn, og her er likestilling et ukjent begrep. Men det er ikke alle som godtar at det skal være sånn. Kvinnesenteret i Esteli ble startet opp for fem år siden, og her kommer kvinner som er utsatt for fysisk, psykisk, seksuell eller økonomisk vold. Også menn er velkomne, men de er i mindretall. Det er mulig å komme alene eller sammen med ektefelle.

Vold i hjemmene er et stort problem, og ofte blir det stilltiende godtatt. Det forklares ved å vise til den ekstremt høye arbeidsledigheten og et altfor høyt alkoholkonsum. I tillegg er det en kultur for dominansforhold som har sine røtter langt tilbake i historien da spanjolene kom og føydalsamfunnet vokste fram.

På kvinnesenteret hjelper de ofre for mishandling og undertrykkelse, men de er også opptatt av overgriperen. Dersom han ikke får behandling vil den onde sirkelen aldri brytes. Ofte når et par kommer til senteret for å få hjelp, ender det med at forholdet avsluttes. Da er mulighetene store for at mannen starter et nytt liv med en kvinne han ikke slår. Men det er ikke alltid like enkelt. I mange tilfeller anmeldes mannen og dømmes, for det finnes lover både mot kvinne- og barnemishandling. Problemet er at mennene fort slipper ut av fengslene igjen.

Behandlingen på senteret avsluttes ikke når kvinnene forsvinner ut av døra. Det er et viktig prinsipp at ofrene må følges opp i lokalsamfunnene. Slik er det mulig å hindre at overgrepene fortsetter. Men i mange tilfeller dreier ikke kvinneundertrykkelse seg bare om vold. Doña Asucion er alenemor i Esteli. "Jeg bodde sammen med en mann i to år. Vi var ikke gift, men fikk to barn sammen. En dag bare dro han, og jeg har ikke sett han siden." For ikke alle menn er slemme eller slår. Det er bare det at de ikke bryr seg noe særlig. Og det at menn bare drar fra kone og barn er helt normalt, og det er mye enklere enn å ta ut skilsmisse!

Doña Asucion er ikke en person som virker særlig sterk utvendig, og mest sannsynelig har hun ikke noe ønske om å måtte være sterk heller. Men det er nå engang sånn det har blitt, og noen stor tiltro til menn har hun ikke. Hun har ingen ambisjoner om å finne seg en ny mann, for hvem vil vel ha en 43 år gammel kvinne med to barn?

I huset hun bor i holder også faren til. En gammel mann som sitter i et tomt rom og pusler ved en liten skomakerbenk. Men det er ikke her at familiens inntekt sikres. Heller ikke Doña Asucions bror som holder til der tjener særlig mye penger. Han er nemlig arbeidsledig og tusler rundt i huset uten å synlig gjøre noe som helst. Mat og klær betales ved hjelp av penger som sendes til dem av søsteren som er gift med en rik mann...

Ellers er det kvinnene som jobber. Sterke, stolte kvinner som arbeider, lager mat , koster golv og vasker klær på vaskebrett.

- Kvinner i macholand!

Land