Solidaritetsbrigade til El Salvador, søk nå!

Har du lyst til å lære om politisk kamp, kultur og organisering i El Salvador? Vil du bidra til økt engasjement om Latin-Amerika i Norge? LAG sender to brigader til El Salvador i 2011. Søknadsfrist for vårens brigade er 1.november.

Som del av en brigade bor du hos lokale vertsfamilier, samarbeider med lokale organisasjoner og deltar på politisk program. En av de viktigste oppgavene til brigadene er å drive informasjonsarbeid i Norge. Kjenner du noen grepa folk eller har du lyst til å reise selv? 

El Salvador er inne i en svært spennende tid som LAG ønsker å følge med på. Den tidligere frigjøringsbevegelsen FMLN, nå et politisk parti på venstresida, vant presidentvalget i mars 2009. Valgseieren uttrykker et ønske om forandring. Flertallet av befolkningen ønsker økonomisk og sosial rettferdighet, de er lei av et samfunn med store forskjeller mellom fattig og rik, preget av omfattende kriminalitet, rasering av naturen og nyliberale økonomiske løsninger.

Brigaden er i El Salvador i ca 5 måneder. Uteoppholdet innebærer å delta på språkkurs og politisk program, der brigadistene har møter med organisasjoner og andre politiske aktører i landet. I tillegg vil brigadistene jobbe med LAGs lokale samarbeidspartnere og delta i deres prosjekter og arbeid. Brigaden får innblikk i folks hverdagsliv i El Salvador, lærer om den politiske situasjonen og kampen til salvadoranske grasrotorganisasjoner. Kunnskapen som brigaden tilegner seg er svært viktig i LAGs arbeid i Norge. Noe av det viktigste med å dra på solidaritetsbrigade er informasjonsarbeidet som brigaden gjør i Norge etter hjemkomst. Informasjonsarbeidet skjer på deltid, og det er opp til hver brigade å bestemme målgruppe og virkemidler.

image.php?id=12262

 

 

 

 

 

LAGs hovedsamarbeidspartner i El Salvador er CORDES (La Fundación para la Cooperación y el Desarollo Comunal de El Salvador). Organisasjonen jobber for en bærekraftig økonomisk, miljømessig og sosial utvikling på landsbygda i El Salvador. Fokuset er jordbruksutvikling og lokal organisering, samt kvinne- og ungdomsorganisering. Organisasjonen oppstod i 1988 som et svar på behovet til tusenvis av sterkt marginaliserte internflyktninger som flyktet eller som ble tvangsflyttet fra landsbygda under borgerkrigen i El Salvador (1980-1992).

image.php?id=12009

Hovdemålene med solidaritetsbrigadene

Solidaritet i praksis
LAG ønsker å bygge solidariske relasjoner gjennom tilstedeværelse og utveksling av kunnskap. Vi ønsker å vise at folk i Norge har en felles interesse med folk i fattige land om en mer rettferdig fordeling av ressursene og en bærekraftig utvikling. LAG ønsker å støtte aktivt opp om grasrota i Latin-Amerika og deres kamp for alternativer til markedsliberalisme. Vi vil vise at gjensidig respekt, vennskap, samarbeid og målrettet arbeid for forandring gir resultater.

Økt politisk bevissthet og holdningsendring i Norge Brigadeprosjektet har som mål å støtte grasrotorganisasjoner som jobber for politiske og strukturelle endringer. Vårt bidrag er å spre informasjon i Norge om politiske kamper, organisering og hverdagsliv. LAGs mål er økt kunnskap og et sterkt engasjement for Latin-Amerika og fattigdoms- og utviklingsspørsmål i Norge.

Delmål:

o      Utvekslingen fremmer solidaritet, samarbeid og informasjonsspredning som bidrar til demokratiske prosesser og utvikling i landene der utvekslingen foregår.

o      Spredning av alternativ informasjon om den sosiale virkeligheten i landene som er involvert i utvekslingen.

o      Unge ledere utdannes gjennom utvekslingen.

o      Deltakerne har kunnskap om alternative metoder for å jobbe med sivilsamfunnet.

o      Utvekslingen skaper nettverk av solidaritet mellom landene som er involvert i utvekslingen.

o      Deltakerne bidrar til organisatorisk og faglig utvikling av partnerne.

Søknadsfrist: 1. november
Alder: 18-26 år
Språkkunnskaper: Fordel med grunnleggende spanskkunnskaper
Helgeseminar (obligatorisk):  I midten av desember
Forberedelseskurs (obligatorisk): Januar, varer i 2,5 uker
Egenandel: kr. 21 000 kroner
LAG dekker: Reise tur-retur El Salvador, kost og losji under uteopphold, forsikring, vaksiner, forberedelseskurs i Norge og språkskole i vertslandet. Videre dekker LAG: Reise fra hjemsted til Gardermoen. Ved hjemkomst disponerer brigaden midler til seminar og informasjonsproduksjon i samråd med LAG.

Brigadistene må holde seg selv med lommepenger under oppholdet og under ferie. Vi regner at en brigadist bruker ca 30 000 kr alt i alt inkludert egenandel. Noen bruker mer, og andre mindre.

Avreise El Salvador: Februar 2011
Avslutning El Salvador: Juni 2011
Infoarbeidsperiode i Norge: august -desember 2011
Egenandel: kr. 21 000 kroner (6000 i depositum)

Vi søker mennesker som:
Er engasjerte og motiverte 
Har et ønske om å bidra med egne erfaringer
Har et ønske om å lære og få kunnskap om en annen kultur og politisk situasjon
Er inspirert til å jobbe som aktivist i Norge og kjempe for ting som man tror på
Har et ønske om å bli kjent med nye mennesker, både i Norge og i El Salvador
Ønsker å få innblikk i andre måter å organisere seg på
Ønsker å støtte mennesker, grupper og organisasjoner som jobber for å endre sin egen situasjon i El Salvador

Søknadsskjema her