Historisk nedbørsrekord i El Salvador

Den siste tiden har El Salvador opplevd enorme nedbørsmengder som har ført til at landet nå er i en nasjonal nødssituasjon. Det er snakk om en historisk nedbørsrekord, og med 1200 mm nedbør i løpet av en uke har det regnet mer enn det vanligvis gjør i løpet av to måneder i regntiden.

Konsekvensene etter siste ukes værfenomen regnes for å være blant de største i landets historie.

En kritisk situasjon

Nedbøren har ført til jordskred og oversvømmelser i store deler av landet. Bruer har kollapset, trær har veltet overende, og flere landsbyer har blitt isolerte fra omverden etter jordskred som blokkerer veibanen. Pr. dags dato er 34 mennesker rapportert omkommet, flere er savnet og 50 000 er evakuerte.

Jorden er fullstendig mettet med vann og klarer ikke lenger å ta unna for de enorme nedbørsmengdene, og  hundretalls av avlinger med mais og bønner er totalskadde. Dette har ført til en enorm prisøkning på grønnsaksmarkedet, og man må nå ut med 45 dollar for en sekk mais, i forhold til 30 før krisen. Det rapporteres videre om kyr og andre dyr som dør av kulden, i og med at temperaturen også har sunket.

Landets president, Mauricio Funes, beskriver det som en ”dramatisk og kritisk situasjon som rammer de fattigste og mest ydmyke hjem hardest”, og regjeringen har besluttet å bruke et lån på 50 millioner dollar på krisen. Staten forbyr alle former for vannaktiviteter, deriblant surfing og fiske, og anbefaler befolkningen å unngå å krysse elver og veier i risikosonene. Flere steder i landet rapporteres det om gater som har blitt til elver og hus som står med vann opp til taket.

Orange alarm for Nueva Trinidad

Det har blitt erklært gul alarm for hele landet, og i enkelte områder også orange eller rød. I Nueva Trinidad, hvor høstens brigadister befinner seg, har det vært såkalt orange alarm, og i kommunesenteret har hittil sju familier blitt evakuert, i tillegg til fire familier i landsbyen Huizúcar. Flere hus har vært antatt å være i risikosonen, og hver natt de siste dagene har innbyggerne i kommunesenteret Nueva Trinidad derfor gått nattevakt på skift, for å kunne alarmere de gjeldende familiene om evakuering skulle bli nødvendig.

All undervisning fra barneskole til universitet har vært suspendert på nasjonalt nivå fra onsdag 12. oktober. Fra mandag 24. oktober oppfordres studenter og elever til å vende tilbake til undervisningen, med unntak av i de hardest rammede områdene.

Det har med andre ord blitt gjort flere tiltak i forhold til krisen, men Protección Civil (Sivilforsvaret) kommenterer at El Salvador ikke har noen lang tradisjon for denne type krisehåndtering. Flere av tiltakene er av ny art, etter at den venstreorienterte FMLN-regjeringen kom til makten i 2009.

Det ser nå ut til at det verste regnværet har gitt seg, og solen titter frem bak skyene. Krisen er imidlertid  ikke over. Mange har mistet hjemmene sine, og flere er allerede bekymret for neste års regntid.

image.php?id=13231

Kristine Emelie Kvalbukt