Hvilken vegg skal det norske flagget pryde?

I Nueva Trinidad kommer det årlig grupper fra USA og Spania som donerer store pengesummer. På veldig mange av landsbyens bygninger ser man plansjer med giverlandets flagg. Det fikk meg til å tenke; vi bygger jo ingenting, og etterlater oss ingen synlige spor. Hva slags forskjell gjør vi egentlig? Og hva betyr det egentlig at vi er på en solidaritetsbrigade?

Hva er solidaritet?

Ordet solidaritet kan kanskje virke litt svevende og abstrakt. Solidaritet kan sammenlignes med ord som medmenneskelighet, likeverd, godhet, kjærlighet og empati. Jeg synes solidaritet kan forklares som ”å sette andres velbehag på lik linje som eget”, og det er det som gjør solidaritet forskjellig fra bistand, slik som støtten fra de spanske og nord-amerikanske gruppene.

Vi driver ikke bistand

Klassisk bistand består av en giver og en mottaker, der det skapes et bilde av at mottakeren er svak, underutviklet og trengende. Giveren er da den gode og gavmilde, som kommer med det giveren mener er viktig, enten i form av prosjekter eller penger. Giveren har makt til å sette betingelser og forbehold, som mottakeren må godta uten å stille spørsmål ved dette. I en slik situasjon blir giverens godhet satt i fokus. LAGs solidaritetsbrigader starter verken opp nye prosjekter eller kommer med penger. Vi er her for å forstå hvilke utfordringer medmennesker i El Salvador står ovenfor, og for å vise vår støtte i deres sosiale kamp.Vi forteller de ikke hva de skal gjøre eller hva som er rett og galt, men lever side ved side med de, og viser vår støtte til folkelig organisering og engasjement. Vi får et innblikk i hvordan de møter og løser problemer i deres hverdag. Det er mye som gjøres her, som etter min mening kunne ha blitt gjort annerledes. Det er imidlertid ikke min rolle å prakke tankesett eller løsninger på menneskene her, men heller å bidra til det allerede eksisterende arbeidet, som et medlem av samfunnet. Det betyr at vi ikke gjør noen andres arbeid eller tar fra noen arbeidsplassene deres. Når vi reiser, fortsetter arbeidet som før, uhemmet av vårt fravær, og det er et viktig fokus for solidaritetsbrigadene og LAG; å støtte opp under en bærekraftig utvikling på grasrotnivå.

image.php?id=13348 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvorfor er vi her?

Vi er her først og fremst for å lære. Vi lærer, lytter og observerer alt fra hverdagsrutiner og jordbruk til landets politiske, økonomiske og sosiale situasjon. Det er først når vi kommer hjem til Norge vårt arbeid virkelig begynner. Ved å ta i bruk det vi har opplevd og lært her, skal vi drive informasjonsarbeid i Norge. Gjennom informasjonsarbeidet skal vi spre kunnskap om den politiske og sosiale situasjonen i El Salvador, og få et økt fokus på Latin-Amerika. Det er viktig å sette problematikken i Latin-Amerika på dagsorden i Norge, for å bevisstgjøre og skape et større engasjement rundt Latin-Amerikaspørsmål. Hva for eksempel konsekvensene av en frihandelsavtale fører til i land som El Salvador, og hvordan vi påvirker ved valgene vi tar i Norge. For å kunne endre situasjonen i utviklingsland, må man endre systemet i de rike landene, som opprettholder den skjeve balansen mellom de fattige og rike i verden.

Hva er resultatet?

På kort sikt skjer det lite. Det kan kanskje virke som bistand gir flere umiddelbare resultater, siden man ser skolen man har bygd eller hører engelsken man har lært bort – men det er ikke en langsiktig og bærekraftig løsning. Et samfunn uten egne midler, kan verken vedlikeholde skolen, eller dra nytte av engelskkunnskapen. Det norske flagget kommer ikke til å pryde noen bygning i Nueva Trinidad, men kanskje, med litt flaks, inngår ikke Norge en frihandelsavtale med El Salvador, og forhåpentligvis kommer vi til å forlate en familie og et lokalsamfunn som ønsker oss tilbake med åpne armer.

Enya Donnelly