Latin-Amerikagruppene i Norge

Land i Latin-Amerika

Foto: Cecilie Hirsch
Bolivia

Bolivia

President Evo Morales har blitt gjenvalgt for tredje gang siden Bevegelsen for sosialisme (MAS) kom til makten i 2006, og støtten til MAS er fortsatt enorm. Regjeringen tar fatt på en ny femårsperiode i 2015.
Les artikkelen

Fakta:

Hovedstad: Sucre, regjeringssete: La Paz
Befolkning: 10,97 millioner (2016)
Forventet levealder: 69,2 år (2016)
Spedbarnsdødelighet: 36,4 per 1000 (2016)
BNP per innbygger (PPP): 7 200 US dollar (2016)
Religion: Katolisisme 76,8 %, evangelisk og pinsebevegelse 8,1 % protestantisme 7,9 %
Offisielle språk: Spansk, quechua, aymara og guarani.
Myntenhet: Boliviano
Eksportartikler: Naturgass, malm, gull, soyabønner og soyaprodukter og tinn.
Regionale forbindelser: Medlem av CAN, CELAC, Mercosur (assosiert medlem), UNASUR, ALBA, OAS, Union LatinaNorske aktører i Bolivia:

Det er svært beskjedent næringslivssamarbeid og samhandel mellom Norge og Bolivia. Ingen norske bedrifter har fast representasjon i landet.

Sektorer

Aktører

Nyheter fra Bolivia:

Demokratiet i Bolivia må gjenopprettes

Latin-Amerikagruppene i Norge krever at den norske regjering fordømmer statskuppet i Bolivia og USAs påviste innblanding. Norge må ta avstand fra overgrep mot tilhengere av Morales, folkevalgte og urfolk, og bør støtte Mexicos arbeid for å få internasjonale organer som OAS og FN til å kreve at konstitusjonell orden må gjenopprettes og at landets folkevalgte president må gjeninnsettes.
Les mer

Bolivia: Lesetips

Situasjonen i Bolivia er kritisk og uoversiktlig. Siden valget 20. oktober har 10 personer blitt drept, og LAG er bekymret for sikkerhetssituasjonen til grasrotorganisasjoner i landet. Mediedekningen av situasjonen later til å polarisere diskusjonen. LAG tipser derfor om disse to artiklene, som gir en gjennomgang av hendelsesforløp og en analyse fra venstresiden som forsøker å gjøre rede for situasjonens bakgrunn.
Les mer

Kupp i Bolivia

Bolivias president Evo Morales oppsigelse er resultat av et kupp, ledet av opposisjonsledere og militæret. LAG fordømmer dette kuppet, som har resultert i vold mot kvinner og urfolk over hele Bolivia , i dagene etter valget 20. oktober.
Les mer