Latin-Amerikagruppene i Norge

Land i Latin-Amerika

Foto: Audun Huseby
Nicaragua

Nicaragua

Sandinistpartiets dominans i nicaraguansk politikk er tilsynelatende uutfordret. Sosiale reformer fører til stor oppslutning rundt president Daniel Ortega, mens opposisjonen famler. Samtidig snevres rommet for sivilt samfunn og kritikere til regjeringen inn.
Les artikkelen

Fakta:

Hovedstad: Managua
Befolkning: 5,97 millioner (2016)
Forventet levealder: 73,2 år (2016)
Spedbarnsdødelighet: 19 per 1000 (2016)
Religion: Katolisisme 58,5 %, evangelisme 21,6 %, andre 4,2 %
Offisielle språk: Spansk
BNP per innbygger (PPP): 5 300 US dollar (2016)
Myntenhet: Cordoba
Viktigste eksportartikler: Kaffe, storfekjøtt, gull, sukker, peanøtter, skalldyr, tobakk, sigarer, bilbelter, tekstiler, klær, bommul. 
Regionale forbindelser: Medlem av ALBA, CAFTA, CELAC og OASNorske aktører i Nicaragua:

Det er få norske investeringer i Nicaragua per i dag men Norfund er tilstede med investeringer i teakproduksjon (Across Forest AS) og finans (FDL, Lafise Nicaragua). Statoil gikk i mai 2015 inn i Nicaragua sammen med Petronic med fire lisenser utenfor Nicaraguas stillehavskyst. Statoil har en eierandel på 85% i lisensene. Yara har ved hjelp av Cisa Agro skaffet seg en betydelig markedsandel for kunstgjødsel i Nicaragua.

Sektorer

Aktører

Nyheter fra Nicaragua:

Foto:  Palácio do Planalto på Flickr

Foto: Palácio do Planalto på Flickr

Koronautbrudd i Latin-Amerika på vei til å bli en katastrofe

Koronasmittede pasienter og dødsfall har doblet seg den siste uken. Dårlig håndtering av utbruddet og de foreliggende sosiale og økonomiske ulikhetene forverrer krisen. Presidentene Duque og Bolsonaro gjør situasjonen enda vanskeligere for regionen som nå frykter krig i Venezuela.
Les mer

Dødeleg opprør i Nicaragua

Tekst av Kai Viljar Eidsvik, student i León, Nicaragua og aktivist i Latin-Amerikagruppene i Norge og Silje Hvilsom Kvanvik, solidaritetsbrigadist til Nicaragua i 2013 og aktivist i Latin-Amerikagruppene i Norge.
Les mer

Drap, sensur og undertrykkelse i Nicaragua

Latin-Amerikagruppene i Norge er bekymret over situasjonen i Nicaragua. Fredag 27. mai sendte vi følgende bekymringsmelding til utenriksministeren. Vi oppfordrer norke myndigheter til å fordømme volden og maktmisbruken utøvd av politiet og andre, mot det nicaraguanske folket som bruker sin grunnlovsfesta rett til å gjennomføre fredelige demonstrasjoner.
Les mer