Populært seminar om mediadekning

NRK og Aftenposten innrømmer at mediedekninga av Latin-Amerika på langt nær er så god som den bør være. Organisasjons- og forskningsmiljøene i Norge har derfor en svært viktig oppgave med å framskaffe nyansert og kunnskapsbasert informasjon.

Det var et så godt som fullsatt auditorium på Universitetet i Oslo, Blindern, som overhørte debatten om norske mediers dekning av Latin-Amerika den 24. mars.

- Det er riktig at vi ofte har prioritert vekk Latin-Amerika, og at kontinentet har blitt dekket sporadisk av frilansere. Altså har det med prioriteringer å gjøre, og kostnader, sa Kjell Dragnes, utenriksredaktør i Aftenposten. Han satt i panelet under debatten sammen med Sigrun Slapgard, ansvarlig for U-rix på NRK, Roy Krøvel, førsteamanuensis i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og informasjonsmedarbeider i LAG Norge, Anne Siri Renå. 

Kritikk mot Aftenposten

Dragnes måtte tåle hard kritikk fra deler av publikum for Aftenpostens dekning av Venezuela. President Hugo Chávez ble på lederplass i avisa blant annet beskyldt for å ha hjernevaska et flertall i befolkninga til å tro at landet er best tjent med at han sitter på livstid. Dette etter  valget i januar i år om hvorvidt presidenten i landet kan sitte i mer enn to perioder, altså i tolv år. Forutsatt at han eller hun blir valgt. 

Dragnes på sin side hevder at Aftenposten fanger opp politiske strømninger fra hele verden, og at de forbeholder seg retten til å mene nettopp dette.

Betancourt og Colombia

Latin-Amerikagruppene i Norge dro under debatten fram det såkalte VISAK-kriteriet som ofte brukes som verktøy for å produsere "god" journalistikk. Bokstavene står for følgende: Vesentlighet, Identifikasjon, Sensasjon, Aktualitet og Konflikt.

LAG spurte om det er mulig å bryte opp fra disse kriteriene, og heller fokusere på at jo mer opplysende og nyansert informasjon medieforbrukerne får om noe, jo mer vil det gå an å identifisere seg med det.

LAG mener for eksempel at konflikten som pågår i Colombia har kommet altfor unyansert fram i det norske mediebildet: fransk-colombianske Ingrid Betancourt, som ble holdt som fange av FARC-geriljaen i flere år, fikk svært mye dekning. Men dette har ikke nødvendigvis ført den norske medieforbrukeren nærmere noen forståelse av hva konflikten i landet egentlig går ut på.

- Kan brukes til å gi forståelse

Sigrun Slapgard er en av journalistene som har dekt Colombia en del, og da især Betancourt-saken.

- NRK mener det er fint mulig å bruke sensasjons- og konfliktstoff til å forstå et land. Jeg har heller vært overraska over at LAG aldri viste interesse for Betancourt-saken. Slapgard mente i sin tur at dette kunne ha med organisasjonens politiske sympatier til venstre å gjøre. Journalisten var sjøl aktiv i det norske solidaritetsmiljøet for Latin-Amerika på 70-tallet. LAG på sin side understreka under debatten at organisasjonen ikke sympatiserer med FARC-geriljaen.

Anne Siri Gilsåmo Renå.