Stopp invasjonen av Zapatistområde

La Nueva Comunidad Comandante Abel har blitt invadert av paramilitære. Les LAG sitt støttebrev til zapatistene.

Flere solidaritetsbrigadister fra LAG har tidligere delt hverdagen med zapatistene og følt nærværet av de paramilitære i denne landsbyen. Les mer om dette her. 

Dypt fra hjerterota ønsker vi å rope: Nå har zapatistsamfunnene opplevd nok urettferdighet!

Vi er opprørt over den nye paramilitære invasjonen av landområdet til la Nueva Comunidad Comandante Abel, tidligere San Patricio som ligger i området Zona Norte i Chiapas, Mexico. Et lokalsamfunn med verdige og modige compañer@s som siden 90-tallet har blitt trakassert, angrepet, forfulgt og myrdet av den paramilitære gruppa Paz y Justicia, en gruppe som knyttes til medlemmer av PRI og UCIAF .

Det har gått nesten et år siden den forrige invasjonen av landområdet deres i september 2011. For en uke siden kom de paramilitære tilbake og avfyrte skudd mot menn, kvinner og barn som uten bruk av vold eller mulighet til å forsvare området de lever på, måtte søke tilflukt i skogen, mellom trærne.

Vi ser tydelig hvordan zapatistene fra området Zona Norte leter etter måter å unngå det samme blodbadet som de paramilitære forårsaket på 90-tallet uten å bli straffet. De paramilitære vil ha landområdet som ikke er deres og de brukes som instrument av staten for å angripe bases de apoyo (de sivile zapatistene) og EZLN. Vi ser hvordan den meksikanske regjeringen utnytter konjunkturen etter valget for å angripe og plyndre fra zapatistsamfunnene, og hvordan de tror de kan dekke over sin skyld i blodbadene som planlegges av regjeringsinstanser.

Vi krever at krigen mot zapatistsamfunnene umiddelbart opphører.

Vi krever at de paramilitære umiddelbart forlater jorda til la Comunidad Comandante Abel.

Vi krever at den straffefriheten de paramilitære fra Tila og Sabanilla nyter opphører.

Vi krever at alle de som fremdeles er forsvunnet etter invasjonen kommer tilbake med livet i behold.

Vi krever at San Andrés avtalene og andre internasjonale konvensjoner om urfolks kollektive rettigheter, som Mexico har skrevet under, respekteres.

Vi krever respekt for livet og livsgarantien til zapatistfamiliene fra Zona Norte.

I tillegg vil vi si til zapatistene, særlig til våre compañer@s fra la Comunidad Comandante Abel og fra den gode regjering Caracol V Roberto Barrios, at dere ikke er alene.  

Latin-Amerikagruppene i Norge

Susanne Normann, utekoordinator Chiapas
Land