Etterforskningen må fortsette

Foreldrene til de 43 savnede studentene i Mexico har ingen tillit til riksadvokatens uttalelse i går. – Hvis saken lukkes nå vil straffefriheten og kriminalisering av sivilsamfunnet i Mexico fortsette, mener Chiapasgruppa i LAG.

Onsdag 28. januar 2015

 

Umiddelbart etter gårsdagens pressekonferansen i Mexico uttalte foreldrene til de savnende studentene seg og aviste i 11 punkter hvorfor etterforskningen ikke kan lukkes på dette tidspunktet.

 

–        Det er sterke motsetninger i rettsadvokatens uttalelser. Vi stoler ikke på den mexicanske regjeringen og vi krever en uavhengig etterforskning, uttalte foreldrene til de savnede studentene etter pressekonferansen til riksadvokat Jesús Murillo Karam.

 

Foreldrene, menneskerettighetssenteret Tlachinollan og en massiv folkebevegelse har i fire måneder krevd svar fra mexicanske myndigheter på hva som skjedde natt til 26. september. Saken har blitt et tydelig bilde på statlig sammenblanding med kriminelle grupper. Riksadvokaten bekreftet at de 43 savnede studentene ble bortført, brent og kastet i elven av narkokartellet Guerreros Unidos, hevdet at saken var atypisk og avsluttet med det saken.

 

-          Dette er ingen atypisk sak, men virkeligheten i Mexico. Vi ber det mexicanske folk om å ikke la oss bli alene i kampen for sannhet.  Regjeringen har hastverk med å skrinlegge denne saken, men vi ber om å bli hørt. Det er vår rett å ha mistillit til regjeringen  etter at de gang på gang har fabrikkert bevis for å komme seg ut av en krise som synliggjør deres ineffektivitet, avslutter foreldrene i sin uttalelse.

 

Etter å ha endret forklaringen fire ganger er det flere mangler i forklaringen som kom fra riksadvokaten. Kun en student har blitt identifisert, og det kun ved hjelp av en tann. Dette er det eneste fysiske sporet som støtter opp om deres forklaring. Det gis heller ingen forklaring på hva som skjedde med Julio César Mondragón, en av studentene som ble funnet drept ved morgengry 27. September.

 

–        Chiapasgruppa i LAG støtter kravene til foreldrene om en uavhengig etterforskning. Vi krever at Norge legger press på mexicanske myndigheter for å faktisk avdekke hva som har skjedd.  Uten en bredere, uavhengig etterforskning av saken er sannsynligheten stor for at straffefriheten i Mexico fortsetter. 

Land