Nok en aktivist drept i Honduras

15. mars ble Nelson García, aktivist i den honduranske urfolksorganisasjonen COPINH, drept. Dette skjer tretten dager etter drapet på lederen av organisasjonen, Berta Cáceres.

 «Offensiven som føres mot menneskerettighetsaktivister som forsvarer retten til jord og naturressurser er brutal» sier informasjonsansvarlig i LAG, Marianne Gulli. 

Onsdag 16. mars 2016

Nelson García ble drept i forbindelse med den voldelige utkastelsen av samfunnet Rio Lindo. Rundt 100 politibetjenter, 20 militærpoliti og ti militære invaderte et område som var okkupert av 150 familier. Nelson García var aktivist i Lenca-organisasjonen Consejo Civico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (COPINH) og aktiv i kampen for retten til jord.

-       Dette er en forferdelig nyhet som ikke kan sees uavhengig av den åpne offensiven som føres mot organisasjoner og folk i Honduras som forsvarer lokalsamfunns rett til jorda og naturressursene, sier Marianne Gulli, informasjonsansvarlig i LAG

I tillegg til utkastelsen og drapet på Nelson García i Rio Lindo, har to personer fra henholdsvis bondeorganisasjonen Movimiento Unificado Campesino del Aguán (MUCA) og Observatoriet for menneskerettigheter (OPDHA) blitt ulovlig anholdt. Sikkerheten til den mexicanske aktivisten som var sammen med Berta Cáceres da hun ble drept er fortsatt truet.

-       På få dager har vi fått ett brutalt innblikk i det målrettede angrepet mot de sosiale bevegelsene og kriminaliseringen av sosial protest i Honduras. Drapet på Nelson García og Berta Cáceres er bare et i rekken av flere. Dessverre blir de nok ikke de siste, fortsetter Marianne Gulli.

Den honduranske staten viser null interesse av å garantere for livene og arbeidet til COPINH eller noen annen menneskerettighetsorganisasjon. De har ikke fulgt opp mandatene til Den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen (CIDH) om å gjennomføre forebyggende tiltak og sikkerhetstiltak.

-       Her har norske organisasjoner, politikere og media et ansvar for å følge opp situasjonen og legge press på Honduras. Internasjonal fordømmelse, press og systematisk arbeid er av avgjørende betydning for å få slutt på forfølgelse, trakassering og kriminalisering av COPINH og andre sosiale bevegelser, avslutter Gulli.

Kontaktinformasjon

Marianne Gulli, styremedlem i LAG, marianne.gulli@gmail.com

Karoline Garnes, informasjons- og organisasjonsmedarbeider i LAG, karoline@latin-amerikagruppene.no

 

 

Bakgrunnsinformasjon

Landartikkel om Honduras

Menneskerettighetssituasjonen i Honduras


Berta Cáceres og Goldman

Åpent brev til Børge Brende etter drapet på Berta Cáceres

 

Land