FN-observatør tatt til fange av FARC-avhoppere

En colombiansk FN-observatør ble onsdag tatt til fange av en dissidentfraksjon av geriljagruppen FARC i forkant av FNs Sikkerhetsråds besøk denne uka, melder den colombianske avisa El Espectador.

(Bogotá/Oslo) FN har fordømt kidnappingen av den colombianske FN-observatøren Arley Lopez, som onsdag ble tatt til fange av tre væpnede menn i fylket Guaviare - sør i Colombia. Dette bekrefter politimester i fylket, José González til colombianske medier

Lopez arbeider for FNs program for narkotika og kriminalitet (UNODC), og var i Guaviare på et offentlig besøk med lokale myndigheter. UNODC bistår her i planleggingen av å substituere ulovlig dyrking av kokaplanter, i henhold til fredsavtalen inngått i fjor mellom FARC og colombianske myndigheter. Bortføringen skal ha skjedd utenfor byen Miraflores, i fylket Guaviare. Området har tidligere vært under FARC-kontroll, og har i lengre tid vært preget av kokaproduksjon.

Bortført i tidligere FARC-område

Ifølge González skal FN-observatøren ha blitt bortført av medlemmer med bakgrunn i Frente Primero, en undergruppe av FARC som i juni 2016 meldte at de ikke aktet å slutte seg til en demobiliseringsprosess, slik fredsforhandlingene i Havanna la opp til. Gruppen har fortsatt å oppholde seg i området etter at FARC reiste til demobiliseringsleirene sine i samsvar med fredsavtalen som ble vedtatt av den colombianske nasjonalforsamlingen i desember 2016. Reuters og det colombianske nyhetsbyrået Colprensa melder i sammenheng med bortføringen antallet avhoppere fra FARC er betydelig, også etter at fredsavtalen ble inngått. Lederskapet i geriljagruppen har i løpet av det siste året ekskludert flere ulike avhoppergrupper, i sammenheng med at organisasjonen nå er i ferd med å levere inn våpnene.

FNs Sikkerhetsråd på plass i Colombia

Bortføringen skjer i forkant av besøket til en delegasjon fra FNs Sikkerhetsråd, som de neste tre dagene er i Colombia for å følge opp fredsprosessen. Delegasjonen skal blant annet besøke en av sonene hvor FARC-soldater oppholder seg i regi av FN og det colombianske militæret. Presidenten for FNs Sikkerhetsråd og Uruguays diplomatiske utsending til FN, Elbio Rosselli, fordømmer kidnappingen som en ”feig handling”.  

- Vi jobber med lokale myndigheter for å sikre løslatelsen av Lopez, skriver FN i en pressemelding. Høykommisær for post-konflikt, Rafael Pardo, har fortalt Caracol Radio at Frente Primero har indikert at Lopez vil bli sluppet løs i løpet av torsdag formiddag, lokal tid. Klokka 15.00, lokal tid, er ikke kommet indikasjoner på om løslatelsen er blitt gjennomført.  

Representanter fra Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) er til stede i Colombia, og kommer med oppdateringer fortløpende.

Kontaktperson i Colombia er:
Nina Schjander Luhr 
Utekoordinator
Tlf: +573104642008
Whatsapp: +47 90089535
E-post: nina.luhr@latin-amerikagruppene.no

Mathias Moene Rød (i Bogotá)
Solidaritetsbrigadist for LAG i Colombia
Peder Østebø
Prosjektleder brigadeprosjektet
Land