Lovforslag om likekjønnet ekteskap i Chile

Foto: Esteban Felix/AP

Foto: Esteban Felix/AP

Chiles president Michelle Bachelet har tatt initiativ til et lovforslag for å legalisere likekjønnet ekteskap.

Lovforslaget kommer en uke etter at den konstitusjonelle domstolen oppheva landets totalforbud mot abort. I tillegg til å tillate lokekjønnet ekteskap, åpner lovforslaget også for at likekjønnede par kan adoptere barn og betegner ekteskap som samliv mellom to personer, ikke bare mellom mann og kvinne.

Vi kan ikke la gamle fordommer være sterkere enn kjærligheten.

Chiles president Michelle Bachelet

Det er lite sannsynlig at Bachelet klarer å presse gjennom en lovendring i Kongressen før hennes presidentperiode avsluttes i mars 2018, men organisasjoner og aktivister i LHBT-bevegelsen gleder seg over avgjørelsen og ser det som et riktig og viktig skritt i retning like rettigheter for alle, uansett legning.

Chile har lenge vært et av Sør-Amerikas mest konservative land. Seksuelt samvær mellom personer av samme kjønn ble først avkriminalisert i 1999. Likekjønna partnerskap ble først tillatt i 2005. Mange søramerikanske land har åpna for likekjønna partnerskap, men bare i Argentina og Urugua er likekjønna ekteskap likestilt med ekteskap mellom ulikekjønnede par.

Land