Ecuador- tilleggsinformasjon politisk analyse

Den økonomiske krisen preger Ecuador, men mer enn noe annet har kanskje 2017 vært prenget av politisk konflikt mellom Moreno og Correa.

Ecuador har mange av de samme utfordringene som Venezuela, for eksempel en ressursavhengig økonomi der 50 prosent av eksportinntektene kommer fra olja. Den økonomiske krisen har ikke rammet Ecuador i like stor grad som Venezuela, men siden 2014 har den oljebaserte inntekten blitt mer enn halvert. Landet har en mindre aggressiv og mer sammensatt opposisjon, der landets største urfolksorganisasjon CONAIE inngår. Til tross for den alvorlig økonomiske nedgangen ti år etter Rafael Correa kom til makt og satt i gang sin borgerrevolusjon («revolución ciudadana»), er han og regjeringspartiet Alianza Pais’ (APs) popularitet fremdeles høy.

Correa valgte å ikke stille til gjenvalg, men støttet kandidaturet til sin tidligere visepresident Lenín Moreno. Moreno vant en knapp seier over bankmannen Guillermo Lasso. Kort tid etter innsettelsen i april 2017 blåste det opp en bitter og ødeleggende konflikt mellom ekspresident Rafael Correa og den nyvalgte presidenten over den politiske retningen Moreno hadde valgt. På mange måter har han adoptert politikken til høyreopposisjonen; en nyliberal innstrammingspolitikk, nedbygging av staten, skattelette for finanssektoren og avskaffelse av flere lovendringer fra Correas sin tid som president. Blant disse «Ley Organica de Comunicación» (lov som regulerer forhold mellom kommersielle og sosiale medier), og en folkeavstemning om loven som tillater gjenvalg av presidenter (noe som kan hindre at Correa får stille til valg på nytt). Han har også invitert Det internasjonale pengefondet til samarbeid, og gitt opposisjonspolitikere viktige verv i regjeringen.

Correa har beskyldt Moreno for å ha brutt valgløftene og for å være en forræder mot «revolución ciudadana», mens Morena anklager Correa for å ikke ha tatt et oppgjør med korrupsjon, med referanse til den korrupsjonsdømte visepresident og nære allierte av Correa, Jorge Glass, og for å være ansvarlig for Ecuadors økonomiske problemer. Han har også beskyldt Correa for å ha drevet en miljø- og urfolksfiendtlig politikk.

Denne konflikten ser ut til å kunne splitte regjeringspartiet Alianza Pais. Moreno har fjernet flere av Correas allierte fra viktige verv i regjeringen, og prøver å konsolidere sin egen posisjon blant APs delegater i nasjonalforsamlingen. Rafael Correa har fremdeles stor innflytelse i partiet, spesielt på grasrota. En eventuell splittelse der Correa leder en venstreopposisjon til Moreno, kan presse regjeringen enda lenger til høyre og kan bevege Ecuador inn i en allianse med de nyliberale regimene på kontinentet og USA. Dette kan føre til et stort tilbakeslag for den progressive integreringspolitikken på kontinentet og prosjekter som ALBA, CELAC og UNASUR.

Tilleggsinformasjon til politisk analyse, vedtatt av Landsmøtet 3.-4. mars 2018
Land