Trekk tilbake sanksjonene mot Venezuela!

Latin-Amerikagruppenes Landsmøte fordømmer på det sterkeste den internasjonal kampanje for ulovlige regimeskift i Venezuela og slutter seg til den internasjonale kampanjen mot sanksjonene.

Latin-Amerikagruppenes Landsmøte fordømmer på det sterkeste den internasjonal kampanje for ulovlige regimeskift i Venezuela. President Donald Trump sa i fjor at han ikke utelukker en militær intervensjon i Venezuela, og USAs utenriksminister, Rex Tillerson, oppfordret nylig til militærkupp i landet. Disse uttalelser i seg selv burde ha utløst en kraftig fordømmelse fra det internasjonale samfunnet, men istedenfor har EU og flere andre land, inkludert Norge, sluttet seg til USAs økonomiske krigføring.

Latin-Amerikagruppene i Norge har sendt to brev til Utenriksdepartementetsom kritiserer norsk innføring av sanksjoner mot Venezuela. Men regjeringens eneste svar var en tydelig støtteerklæring til Venezuelas voldelige og udemokratiske opposisjon og ukritisk støtte til USAs diplomatiske isolering av landet.

FNs spesialrapportør for menneskerettigheter, som besøkte Venezuela så seint som november i fjor, laget en rapport som presiserer at den økonomiske og politiske krisen som landet befinner seg i, i stor grad er forårsaket av «en økonomisk og finansiell krig, inkludert internasjonale sanksjoner». Han mente at landet hadde behov for solidaritet, ikke sanksjoner.

Pave Franz har kritisert opposisjonen for å ha trukket seg fra forhandlinger i fjor uten grunn. Forhandlingslederen, tidligere spanske statsminister José Luis Zapatero, utrykte stor skuffelse da han nylig gikk ut og fordømte opposisjonen for å ikke undertegne avtalen som ble vedtatt i Den dominikanske republikk. I et åpent brev kom han med følgende utsagn: «Det er sjokkerende at dokumentet ikke ble signert av opposisjonen. Jeg er ikke enig i omstendighetene og årsakene, men min plikt er å forsvare sannheten».

Norske sanksjoner er et ødeleggende bidrag til USAs økonomiske og diplomatisk krigføring mot Venezuela. Sanksjonene fører til en ytterligere belastning på landets hardt pressede befolkning og gjør ubotelig skade på landets skakkjørte økonomi.

Vi fordømmer opposisjonens åpenbare bruk av voldelige midler for å destabilisere landet, midt i en økonomisk krise. Opposisjonskoalisjonen MUD har nektet å skrive under avtalen som ble fremforhandlet i begynnelsen av februar i Den dominikanske republikk, og vil i tillegg boikotte det kommende presidentvalget. Det er nok et bevis for deres manglende vilje til å arbeide for en demokratisk løsning på konflikten.

Latin-Amerikagruppenes Landsmøte utfordrer regjeringen, i mangel på troverdig bevis på at sanksjoner mot Venezuela har noen positive virkninger, til å trekke dem tilbake med øyeblikkelig virkning.

LAG-Norge vil med dette slutte oss til den internasjonale kampanjen mot sanksjonene:

«Vi merker med bekymring den økende virkningen og rekkevidden av Trump-administrasjonens sanksjoner mot Venezuela, og oppfordrer regjeringer internasjonalt til ikke å følge denne banen. USAs økonomiske sanksjoner motsettes av et flertall av venezuelanere, både de som er for og mot regjeringen. Sanksjonene vil ikke hjelpe Venezuelas folk eller løse landets økonomiske problemer. Ved å hindre landets tilgang til valuta vil de ramme både den private sektoren og vanlige venezuelanere, inkludert de fattigste. De vil begrense ressursene til å betale for import, inkludert mat og medisin.

Videre er vi opptatt av at disse sanksjonene vil forverre splittelser og vanskeligheter, heller enn å legge til rette for sårt tiltrengte dialog.» 

Uttalelse vedtatt på landsmøtet til Latin-Amerikagruppene i Norge, 3.-4. mars 2018.
Land