LAG rapport om Hydros ansvar i Brasil

«Nordmenn bør vite at profitten til Hydro og det norske folk skjer på bekostning av lokalbefolkningen i Barcarena» sier Ismael Moraes, advokat i delstaten Pará, Brasil. Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) kommer med rapport.

Fra 11. til 19. juni 2018 sendte Latin-Amerikagruppene i Norge en delegasjon på befaring til Hydro sitt aluminiumsverk Alunorte i den nordlige delstaten Pará, Brasil. Det er verdens største aluminiumsverk som har blitt Hydros verste krise på ti år.  

«Med denne rapporten ønsker vi å bidra til at Norge driver et ansvarlig eierskap. Informasjonen som har kommet frem i Norge har nesten utelukkende kommet fra Hydros kanaler. Vi mener det er bekymringsverdig og derfor er det viktig å bringe andre stemmer til debatten» sier Elise Fjordbakk fra Latin-Amerikagruppene i Norge.  

Delegasjonen møtte lokalsamfunn, fagforeninger, organisasjoner og ulike fagmiljøer i Pará. Rapporten fokuserer på forurensing, jordrettigheter og arbeiderrettigheter. «Konfliktene knyttet til gruvevirksomheten strekker seg tilbake til 70-tallet. Hydro har ikke tatt sin del av ansvaret for å løse konfliktene. Tvert imot, har de håndtert situasjonen på en måte som fører til enda større problemer og større mistillit fra lokalbefolkningen» fortsetter Elise.  

I rapporten står det videre at oversvømmelsen ved Alunorte-anlegget i februar ikke var noe nytt, men heller en hendelse som føyer seg i rekken av miljøkriminalitet i området. Under diktaturet ble lokalbefolkning, urfolk, quilombolos og ribeirinhos, fordrevet fra sine tradisjonelle områder med vold til fordel for gruvedriften. Nå vil de ha jorda si tilbake. Arbeidssituasjonen for arbeiderne på Alunorte-anlegget er prekær, en betraktelig del av arbeidsstyrken er ansatt gjennom midlertidige kontrakter hos andre bedrifter enn Hydro, og det finnes gjentatte brudd på brasilianske arbeidslover som omhandler arbeidstid. Ved å tillate sosial dumping på sine egne anlegg, frasier Hydro seg ansvaret for arbeiderne ved eventuelle ulykker og sykdom.  

«Mangelen på kontroll over norske investeringer i utlandet er både skremmende og uansvarlig. Det som nå skjer med Hydro i Brasil er bare et eksempel på hvor dårlig dette kan gå», sier Kine Skogås Fristad, LAGs koordinator i Brasil.


Les rapporten her.
 

Kontakt for ytterligere informasjon:

Elise Fjordbakk: +47 456 86 483 elise-fjordbakk@hotmail.com

Hydro-eid Alunorte-anlegg i Bacarena.

LAG-sekretariat
Land