Politivold og massakre på unge i Colombia

Massive reaksjoner på brutal politivold onsdag kveld, har ført til at politiet skyter og dreper demonstranter i Colombia. Siden onsdag er minst 10 demonstranter drept.

Javier Ordóñez ble pågrepet på åpen gate på tirsdag kveld, for å ha brutt smittevernreglene i landet. Han ble lagt i bakken, og påført gjentatte støt med elektrisk våpen. Ordóñez døde i politiets varetekt som følge av skadene. Den brutale pågripelsen ble filmet og videoen som sirkulerer i sosiale medier har skapt enorme reaksjoner på politiets framferd. Protester brøt raskt ut i hovedstaden Bogotá, men også i andre byer. Minst ti personer har mistet livet i sammenstøt mellom politi og demonstranter siden onsdag kveld. Mer enn 40 politiposter er angrepet og 17 er satt fyr på. 375 personer er skadde i opptøyene.

Forsvarsminister Carlos Holmes Trujillo sender 1250 politifolk og flere enn 300 soldater til Bogotá, som et sikkerhetstiltak. Opprørspolitiet er også tilkalt til demonstrasjonene. Ordføreren i Bogotá uttaler at politiet ikke har fått ordre om å bruke skytevåpen mot demonstranter. Likevel skjer dette i stor skala. I lys av politiets brutale metoder, frykter mange at et større oppbud vil ende i flere drap. Den brutale situasjonen må sees i sammenheng med bølgen av politidrap på demonstranter den siste perioden, som vi har omtalt i disse artiklere: Drap på aktivister: Colombia blør! og her: Drap på menneskerettighetsforkjempere øker under koronakrise i Colombia. Tallet på døde stiger, og det er ventet flere reaksjoner. Situasjonen er uoversiktlig og svært alvorlig. LAG har tidligere i måneden hatt møter med Utenriksdepartementet og varslet om en uoversiktlig og farlig situasjon for mennesker og demokrati i Colombia, med en regjering som ikke evner å sikre befolkningens trygghet.

Latin-Amerikagruppene i Norge uttalte seg til Bistandsaktuelt 11. september i denne saken om drap på sosiale ledere i Colombia, og til Klassekampen 12. september i denne saken om frykt for en ny krig i landet.

Land