Presidentvalget i Brasil: Demokrati på spill?

Latin Amerikagruppene i Norge har sendt brev til UD og Ambassaden i Brasilia hvor vi uttrykker vår bekymring rundt det forestående presidentvalget i Brasil. Her kan du lese hva vi skrev og hva vi oppfordrer Norge til å gjøre:

Latin Amerikagruppene i Norge er bekymret for det forestående presidentvalget i Brasil. De senere årene har Brasil hatt en negativ demokratisk utvikling. Noe vi er bekymret for at vil fortsette ved dette valget, hvor vi ser økende tendenser til vold og trusler og at frykt sprer seg i befolkningen.

President Jair Bolsonaro oppfordrer til vold samtidig som han sår tvil om Brasils valgsystem. Presidenten har i løpet av sin tid som president gjort det mye lettere for Brasilianere å kjøpe og bære våpen. Siden han kom til makten i 2018 har antallet sivile med våpen økt med 187%. Grunnet den ekstreme økningen i politisk vold i landet har nå høyesterett selv prøvd å begrense tilgangen til våpen opp mot valget.

En studie fra det føderale universitet i Rio de Janeiro (juli, 2022) viser at politisk vold har økt med 335% fra januar 2019 til juni 2022. Studien har kartlagt vold mot medlemmer i politiske partier, men det har også vært en økning av vold mot vanlige folk som har ytret sine politiske syn. Hittil i år har 5 personer blitt drept på grunn av politiske ytringer.

FN har også uttrykt sin bekymring for valget, de understreker det økende nivået av trusler og politisk vold spesielt mot kvinner, urfolk, afro-brasilianeres og LHBTI+ folk. Grupper som også president Bolsonaro har uttalte seg negativt om.

President Bolsonaro har også ved flere anledninger reist tvil mot Brasils valgsystem, som bruker elektroniske urner. 18. juli i år inviterte han 50 ambassadører til et møte hvor han presenterte problemer ved de elektroniske urnene. Disse argumentene har eksperter og myndigheter kategorisk motbevist.

I går godkjente senatet i USA en resolusjon angående valget i Brasil hvor de oppfordrer landet til å gjennomføre et fritt, rettferdig og fredelig valg. De understreker at USA har tillit til og støtter opp om det brasilianske valgsystemet og at deres bilaterale samarbeid er basert demokratiske prinsipper. Dette med bakgrunn i Bolsonaros uttalelser hvor han slår tvil om valgsystemet og oppfordrer til vold.

Situasjonen krever at Norge sammen med andre internasjonale aktører følger nøye med og krever åpenhet i det brasilianske presidentvalget.

Hva bør Norge gjøre:

  • Ytre sin støtte og tillit til demokratiet og valgsystemet i Brasil.
  • fordømme alle former for politisk vold og undertrykkelse, og ta en ledende rolle i det internasjonale samfunnet for å forsvare landets demokrati.
  • være klar til å fordømme eventuelle illegitime forsøk på å overkjøre og avslå valgresultatet.

Latin-Amerikagruppene i Norge følger situasjonen i Brasil tett sammen med vår samarbeidspartner De jordløses bevegelse (MST). Vi arrangerer en valgvake søndag 2. okt og blir tilgjengelig dersom dere ønsker ytterligere informasjon om situasjonen i landet.

Land