MST under angrep

Søndag 21.mai uke avsluttet De jordløses bevegelse, (MST) en meget vellykket 4. utgave av Feira da Reforma Agraria i São Paulo- Brasil, som er et arrangement med fokus på å samle bevegelsens deltakere fra hele landet og andre interesserte. Arrangementet består av å kommersialisere MSTs produkter, kulturformidling, skolering og formulering av forslag til politikk for en mer solidarisk og rettferdig fordeling av jord i Brasil. I år ble det samlet ca. 320 000 besøkende i løpet av 3 dager.

Uken etter får høyreekstremistiske kongressmedlemmer sitt ønske oppfylt. Nå er en parlamentarisk granskingskommisjon (CPI-Comissão parlamentar de inquerito) satt i gang i den brasilianske kongressen for å angripe MST.

Nok en gang skal rike agrobusinessmenn bruke politikerne til å anklage MST for terrorisme. I 2004 og 2009 ble det gjort forsøk på en slik kommisjon. Begge de gangene konkluderte sluttrapportene med at medlemmene i MST ikke hadde begått noe ulovlig.

Angående prosessen i år publiserte MST en tekst hvor de anklager kongressmedlemmene for å bruke denne granskingskommisjonen til å kriminalisere MST. I tillegg skriver de at kommisjonen er et forsøk på å svekke Lulas regjering. Mange mener at ytre høyre-politikere er ute etter å bruke dette som en plattform de kan bruke i kommunevalget neste år. Noen sier at dette handler om å tilfredsstille agrobusinessmenn som finansierer ultrakonservative kongressmedlemmer. Ja, det er vel litt av alt dette og kanskje litt mer, mener jeg.

Målet til kommisjonen er å granske MSTs metode for å okkupere jord, ifølge nettsiden til kongressen. Dette er dårlig nytt for MST. Den nylig nedsatte komitéen består av 54 kongressmedlemmer, 40 representanter fra opposisjonspartiene (høyre/ytre høyre siden) og 14 fra regjeringspartiene (venstre siden).

Det største problemet for MST er ikke en gang det brutale flertallet av representanter som misliker dem, men det at mange av representantene til opposisjonspartiene er kjente ekstremister som har bygd sin politiske karriere på blant annet å anklage MST for terrorisme. Det er snakk om folk som har ytret sitt ønske om å eliminere MST fra jorden, bokstavelig talt. Forgjeves forsøkte Samia Bonfim fra PSOL (Partido Socialismo e Liberdade) å protestere imot «kommisjonssekretær » som ble valgt.

Hun mente han er partisk og ikke egner seg til rollen. I følge Bomfim har vedkommende allerede tatt standpunkt til hva han mener om MST før prosessen starter. Hun siterer at valget av en slik kommisjonssekretær strider med de etiske retningslinjene til kongressen.

Kommisjonssekretæren har ansvar for blant annet å skrive ned resultatet av granskingen når prosessen er ferdig. Vedkommende skriver og går gjennom sluttrapport sammen med komitéen. I plenum stemmer komitéen for eller imot godkjenning av rapporten. Det er også kommisjonssekretær en som sammen med presidenten (av komiteen) har ansvar for å lede prosessen.

Og her er det største problemet, kommisjonssekretæren en mann som heter Ricardo Salles (PL-Partido Liberal). Han er tidligere miljøminister i den katastrofale Bolsonaro-regjeringen. Mannen har en lang liste med anklager og søksmål mot seg, ifølge Samia Bomfim.

I et skandalemøte med Bolsonaro og alle de andre ministere under pandemien, sa Salles at regjeringen burde utnytte sjansen til «å få gjennom alt», imens media var opptatt av viruset. Det Salles mente med «å få gjennom alt» var for eksempel å la ulovlige virksomheter for skadelig utvinning av naturressurser drive fritt i naturreservater og la ulovlige gruvevirksomheter utvinne ressurser fra urbefolkningsområder. Lista av grusomheter er lang. Under Bolsonaro som president og Ricardo Salles som miljøminister led miljøet i Brasil store skader. De var spesielt opptatte av å ødelegge statlig regulering i dette området.

Ricardo Salles ble valgt inn i kongressen som kongressmedlem. Under valgkampen hadde han en brosjyre med bilde av villsvin, det som skulle forestille «kriminelle» og MST medlemmer. Alt dette med pil som pekte på våpenammunisjon av grovt kaliber. Budskapet var tydelig: «For sikkerhet på gården, stem Ricardo Salles …».

Ammunisjonen presenteres som løsningen mot villsvin, «kriminelle», venstrepolitikere og MST. Dette er mannen som nå skal sammen med presidenten i komitéen lede en parlamentarisk granskingsprosess mot Brasils største sosiale bevegelse. Politiske kommentatorer er enig i at for Salles handler dette om å skaffe seg en plattform for å øke oppmerksomheten rundt seg selv. Han har planer om å bli ordførerkandidat for São Paulo, Brasils største og rikeste by.

Skjemdump av Ricardo Salles valgpromo

Meningsmålinger peker derimot på en soleklar seier for venstresiden i São Paulo, Guilherme Boulos (PSOL). Han er favorittkandidat med ca. 31,5 % av stemmene, mens nåværende ordfører Ricardo Nunes (MDB -Movimento Democratico Brasileiro) har 17,8% av stemmene ifølge Paraná Pesquisas institutt sin undersøkelse publisert den 8. mai. Ricardo Salles fra PL er på 3. plass med 10,9% av stemmene. Han trenger desperat oppmerksomhet nå, men jeg frykter at dette er bare en del av forklaringen til at granskningskommisjonen mot MST blir satt ned.

Det er ikke første gangen MST utsettes for en slik parlamentarisk granskning, men denne gangen er situasjonen alvorlig, mener jeg. Brasil har blitt et veldig splittet land. Som mange politiske analytikere sier «Bolsonaro ble beseiret i 2022, men bolsonarismen består». Et bevis på det er seieren til Ricardo Salles i 2022 som fikk 640 000 stemmer i São Paulo under kongressvalget. Et annet eksempel på bolsonarismens styrke er det at jeg i skrivende stund får vite at et annet kongressmedlem, Paulo Bilynskyj (PL), fra partiet til Bolsonaro sa stolt at hans bestefar kjempet på Adolf Hitler sin side under andre verdens krig. Bilynskyj sa dette fra kongresstribunen og gikk derfra uten noen problemer, selv om grunnloven vår forbyr hvilken som helst form for hyllest til nazismen.

For ca. en måned siden holdt kongressmedlem Nikolas Ferreira (PL) en tale hvor han utrykket sitt hat mot transpersoner. Han fikk heller ingen konsekvenser. Julia Zanatta er et kongressmedlem som bruker en tiara med blomster på hodet. Tiaraen symboliserer hennes sympati for nazismen. Hun publiserte for noen måneder siden et bilde hvor hun holder et maskingevær, og et bilde av det som ser ut til å være hånden til Lula (truffet av 3 skudd) trykket på hennes t-skjorte. «come and take it» stod på den. Dette er ifølge henne selv et svar til Lulas reverseringen av Bolsonaros våpenpolitikk. Lula har sagt at alle ulovlige våpen skal inndras av politiet. Zanatta har heller ikke blitt straffet for hennes oppførsel og åpenbare oppfordring til vold mot presidenten Lula.

På samme måte som de andre høyre-ekstremistene i kongressen ble Zanatta valgt takket være hennes appellering til en retorikk preget av vold, rasisme, fremmedfrykt og misogyni. Dessverre ser det ut til å lønne seg for mange i Brasil å være så avskyelige som overhodet mulig. Nikolas Ferreira for eksempel slo alle rekorder under fjorårets valgkamp og ble stemmet inn i kongressen med nesten 1 500 000 stemmer i delstaten Minas Gerais.

Skjermdump fra Twitter

Disse er bare noen få eksempler av representanter fra bolsonarismen som lever videre i politikken i Brasil. Disse folkene er ikke interessert i å prate om politikk, de er kun opptatt av å skape et show for sine tilhengere. Det er nøyaktig det samme Bolsonaro har gjort i over 30 år. I mange år tok ingen han på alvor, og her er vi. Han ble ikke straffet for sine mange overtredelser. Mannen gikk fra å være et isolert og latterliggjort kongressmedlem til å bli et fenomen på sosiale medier. Etter hans periode som president har det vært som om «Pandoras esken» har blitt åpnet.

Journalisten Guilherme Amado fra nettsiden Metropoles kommenterte på ICL noticias at det har vært en utfordring i Brasilia på fellesmøtene i kongressen, at bolsonaristene besøker arbeidsplassen kun for å lage små videoer til sine følgere på Tiktok, Instagram, Twitter etc. Praksisen består ofte av å gå inn i et møte, si noe absurd mens de blir filmet av egne ansatte, og forlate møtet etter det. De har null interesse i å diskutere noe som helst.

Som kommisjonssekretær i granskingskomitéen kommer Ricardo Salles (PL) til å ha makt til å ha innsyn i dokumenter, innkalle hvem som helst til høring og til og med fengsle folk. Han og presidenten av komitéen får nesten like mye juridisk makt som en dommer. Jeg er ganske sikker på at de kommer til å bruke makten til å skape så mye støy som mulig, at de skal lage så mange småvideoer som mulig, og vet du hva? Ingen kan stoppe de!

Eller, det er faktisk en person som kan stoppe de. Arthur Lira (PP- Partido Progressista) presidenten i kongressen kan det, men han har andre prioriteringer Han er mer interessert i å sette regjeringen inn i et hjørne enn i å bidra til at kongressen blir en seriøs arena for politiskdebatt. Under Bolsonaro var han veldig mektig fordi tidligere president Bolsonaro ikke hadde hverken evne til eller erfaring med å administrere hva som helst. Bolsonaros totale mangel på evne til å forhandle med andre instanser i republikken gjorde Lira (PP-Partido Progressista) til en figur som fungerte nesten som en statsminister.

Så her har vi en situasjon hvor Arthur Lira kan bruke den ekstremistiske bolsonaristiske gjengen i en granskingskommisjon til å kreve mer makt og innflytelse i Lulas regjering. Vi kan si at dette er en annen del av forklaring for hvorfor denne granskingskommisjonen eksisterer, det er nemlig et instrument Lira kan bruke for å skaffe seg mer innflytelse og makt. Nok en gang blir arbeiderklassen gjort til et offer på alteret for å glede hvite innflytelsesrike menn. Jeg må ærlig innrømme at jeg er virkelig lei av å se dette skje.

João Pedro Stédile sa til Brasil de Fato at «høyre ekstremistene skal forsøke å bruke dette som arena for å lage materiale til sine sosiale medier.» det er vi enig om, det er det de vil og det er det de skal. Jeg lurer uansett på hvorfor i all verden har ingen av venstrepartiene eller MST selv forsøkt å stanse dette i retten. Jurister har påstått at denne granskningskommisjonen strider med grunnloven. De sier at siden den ikke har en konkret fakta mot MST har ikke den en grunn til å eksistere.

Men, men … Jeg håper de vet hva de gjør. Nå må vi bare støtte MST gjennom stormen som kommer og den kan (eller skal) bli veldig stygg. Vet ikke med dere, men jeg er ferdig med å undervurdere høyreekstremister, ultrakonservative politikere, nynazister og fascistene. La oss stå på og forsvare MST i denne kampen!

Leandro Rocha
Artikkelforfatter Leandro Rocha
Leandro Rocha
Aktivist i LAG og medlem av Partido dos Trabalhadores
Land