Angrep mot faren til Colombias visepresident

Den 16. juni (farsdag i Colombia), ble faren og nevøen til Colombias visepresident beskutt. Faren (Sigifredo Márquez) og nevøen befant seg i en bil i Jamundí kommune i Valle del Cauca da det skjedde. Bilen ble truffet av fire skudd, men begge kom seg uskadd fra hendelsen. De ble deretter evakuert fra sonen i et politihelikopter og bragt til Cali.

Det er fremdeles uklart hvem som sto bak angrepet, men det antas at det kan dreie seg om væpnede grupper i området. Hendelsen skjedde i nærheten av sonen til EMC, dissidentene fra den tidligere FARC-geriljaen. Visepresident Francia Márquez uttrykte seg på X og sa at hun ber Colombias påtalemyndighet om å få klarhet i hendelsen. Videre skrev hun at hun er bekymret for sikkerheten i området og for familien sin.

President Gustavo Petro skrev i en pressemelding at han uttrykker sin støtte til familien til Sigifredo Márquez. Han skrev at et angrep på sivilbefolkningen er et tydelig brudd på folkeretten og menneskerettighetene og at det er uakseptabelt at væpnede grupper i sonen bruker overdreven vold og terror som krigsverktøy. Han uttalte videre at det colombianske forsvaret vil fortsette å gå til angrep mot alle aktører som insisterer på krig og som fortsetter å legge hindringer i veien til fred i landet.

Dette er ikke første gang det har vært angrep mot Márquez og familien. I januar 2023 fant sikkerhetsteamet hennes mer enn syv kilo sprengstoff på veien som går til familiens bosted i Suárez kommune. Senere, i april 2023, ble en av niesene hennes skadet i en skuddveksling mellom to gjenger i Cali.

LAG er bekymret for at slike hendelser er med på å svekker fredsbyggingen, og er et indirekte angrep mot demokratiet. Den økte konflikten mellom militæret og dissidentene fra den tidligere FARC-geriljaen fører til økt utrygghet og fare for sivilbefolkningen i Colombia, spesielt i sør-østlige deler av landet.

Caroline Seyersted
Land
Tags