Latin-Amerikagruppene i Norge

Land i Latin-Amerika

Cuba

Cuba

Fidel Castros død rystet landet, men ser ikke ut til å endre den pågående reformprosessen betydelig. Parallelt med de ulike meningene om retningen og “rytmen” som denne reformprosessen bør ta, har man sett en gradvis åpning for offentlig debatt og kritikk.
Les artikkelen

Fakta:

Hovedstad: Havanna
Befolkning: 11,33 millioner (2020)
Forventet levealder: 79 år (2020)
Spedbarnsdødelighet: 5 per 1000 (2018)
BNP per innbygger (ppp): 11 600 US dollar (2016)
Religion: katolisisme 50,5 %, religiøs synkretisme 17,2%, protestantisme 4,2%, andre 6,4%, ikke-religiøs 21,6% (2015)
Offisielle språk: Spansk
Myntenhet: Cubansk peso og konvertibel peso
Eksportartikler: Olje, sukker, nikkel, tobakk, fisk, medisinske produkter og tjenester, sitrusfrukter og kaffe. 
Regionale forbindelser: Medlem av ALBA, CELAC, PetroCaribe, OAS (ekskludert 1962-2009, formelt gjenopptatt, men deltar foreløpig ikke)Norske aktører i Cuba:

NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) driver sammen med cubanske myndigheter utvikling av marint oppdrett på Cuba med støtte fra Norad. Det satses på oppdrett av Cobia i Grisebukta.
Les mer

Sektorer

Nyheter fra Cuba:

Cuba- tilleggsinformasjon til politisk analyse

​Fidel Castros død har ikke ført til dramatiske hendelser på Cuba under det første året, men det vekker sterke følelser. Opptiningen av relasjonene med USA fra 2014 fikk en brå stopp og har blitt reversert under Donald Trump.
Les mer

50 år siden drapet på Che Guevara

9.oktober er det 50 år siden Ernesto Che Guevara ble drept av bolivianske soldater, trent og utstyrt av amerikanske elitesoldater og CIA-agenter. Hør Jorge Soria fra LAG snakke om Che Guevara sammen med Vegard Bye og Elling Borgersrud i dagen Ekko NRK.
Les mer

Rettferdige handelsavtalar?

Kva er problematisk med dei nyliberale handelsavtalane? Og korleis er den alternative handelsavtalen ALBA ut? LatinAmerika har møtt Heidi Lundeberg for å snakke om rettferdig, og urettferdig, internasjonal handel.
Les mer