Nyhetsarkiv
Filterer etter:
Emne

Zapatist kvinner inviterte til møte for alle kvinner som kjemper

26-29. Desember arrangerte EZLN sitt andre kvinnemøte for kvinner i kamp. Tilstede var det rundt 4000 kvinnelige aktivister fra Mexico og internasjonalt. LAG organiserte en gjeng på 11 norge-baserte aktivister med tilhørighet i forskjellige bevegelser for å reise sammen til sør-øst-delstaten Chiapas. Vi reiste for å delta på kvinnemøte og bygge internasjonal solidaritet ved å delta og lære mer om kvinnebevegelsen og urfolksbevegelsen i Mexico.

Chiapas, Mexico: Støtteerklæring til menneserettighetssenteret FrayBa

Menneskerettighetforkjempere i det sørlige Mexico opplever alvorlige trusler og trakassering, og situasjonen er betydelig forverret. Dette er en norsk oversettelse av LAGs støtteerklæring til menneskerettighetssenteret FrayBa i Chiapas, som lever under slike trusler.
Foto: Cesar Carrera (Creative Commons)

Foto: Cesar Carrera (Creative Commons)

Et år med AMLO som president i Mexico

1. desember feiret Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) sitt første år som president i Mexico. Selv om AMLOs popularitet fortsatt er veldig høy reiser det seg noen viktige spørsmål rundt hans politiske program og i hvilken grad presidenten kan fullføre den «fjerde transformasjonen av Mexico».
Foto: LAG, Marianne Gulli

Foto: LAG, Marianne Gulli

Ayotzinapa: Fem år med kamp for sannhet og rettferdighet

Vivos se los llevaron - vivos los queremos! Levende ble de tatt fra oss - levende vil vi ha dem tilbake! Nos faltan 43 - 43 av oss mangler! I fem år har ropene gitt gjenklang i Mexico og i hele verden. I fem år har den mexicanske staten gjort alt de kan for å legge lokk på hva som egentlig skjedde natten 26. september 2014, da 43 studenter fra Ayotzinapa ble forsvunnet. I fem år har familier, overlevende, medstudenter og aktivister blitt frarøvet sin rett til sannhet og rettferdighet.
Foto: IMDb

Foto: IMDb

Feriepakke sommer 2019

Fellesferien har kommet, men fortvil ikke! Her får du LAGs feriepakke: en samling av filmer, tv-serier, podcast og litt mer, skreddersydd for dem som vil unngå Latin-Amerikaabstinenser i sommerferien.
Foto: Mónica Orjuela

Foto: Mónica Orjuela

Podkast: Kan Mexicos pressefrihet reddes?

Mexico er et av verdens farligste land for journalister. Det er registrert nesten 2000 aggresjoner mot journalister og medier fra 2012 til 2017. Straffefrihet er et felles trekk i nesten alle tilfeller.
Foto: Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de Las Casas (Frayba)

Foto: Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de Las Casas (Frayba)

Mexico: Sivilsamfunnet presenterte skyggerapport til FNs torturkomité

Den 24 april ble Mexico vurdert av FNs torturkomité (CAT) for syvende gang. I den anledning presenterte mexicanske og internasjonale sivilsamfunnsorganisasjoner og nettverk sin skyggerapport.

Hvem var Samir Flores?

Nahua-aktivist fra Amilcingo, motstander mot jordvarmeanlegget i Morelos, drept torsdag. Her er hans profil.
Foto: Lizbeth Hernández, freelance fotojournalist

Foto: Lizbeth Hernández, freelance fotojournalist

Ta først, spørre etterpå: Misbruk av konsultasjonsretten i Mexico

“Er du enig i at jordvarmeanlegget i Huexca, eid av CFE, settes i drift?”. Dette var spørsmålet folk i de tre delstatene Tlaxcala, Puebla og Morelos skulle ta stilling til under konsultasjonen 23.-24.februar. For Samir Flores og Folkefronten i forsvar for jorda og vannet i Morelos, Puebla og Tlaxcala (FPDAT på spansk), diverse organiserte lokalsamfunn og organisasjoner var svaret klart: nei. De er også klare på at dette ikke kan kalles en konsultasjon.