Brev til Statkraft

Mange mapuchesamfunn samler seg i motstand mot Statkraft som som planlegger byggingen av et vannkraftverk i deres hellige område uten å ha oppnådd fritt, informert forhåndssamtykke. Dette siste av en lang rekke overgrep som har blitt gjort mot denne urfolksgruppen i deres leveområder. Latin-Amerikagruppene stiller seg bak mapuchenes støttenettverk i dette brevet til ledelsen i Statkraft.

Statkraft AS
Lilleakerveien 6
0283 Oslo


Ledelsen i Statkraft AS,

Støttegruppene for mapuchefolket ønsker med dette brevet å gi uttrykk for vårt ståsted vedrørende den konflikten som selskapet forårsaket med samfunnene som forsvarer elven Pilmaiken og det seremonielle komplekset el Ngen Mapu Kintuante. I løpet av de siste dagene har prosjektet dere leder blitt avvist for å ikke oppfylle de internasjonale avtalene.

I løpet av besøket av el werken eller budbringeren fra samfunnene, ga han uttrykk for den dårlige måten som dette prosjektet har fått utvikle seg. Han formidlet til dere at beklageligvis har dere kjøpt et prosjekt som ikke er 100% lovlig. Vi vet ikke om deres representanter der i Chile ikke har gjort en godt en god nok jobb med å informere dere, men vi tror at dette uansett er et viktig øyeblikk for å vise at dere jobber på en ansvarlig og respektfull måte i møte med urbefolkning og andre etniske minoriteter, at dere følger de internasjonale avtalene og hjelper til med å videreføre en bærekraftig utvikling gjennom forståelse med samfunnene. Dere er et selskap med norsk kapital, representanter for et land der det å ta del i handlinger av dette slaget foran en internasjonal oppmerksomhet skaper et svært dårlig bilde.

Vårt forslag er at dere ved en symbolsk avtale gir fra dere tomten der det seremonielle senteret befinner seg, og gir den til dets beskyttere, sammen med rettighetene til jorda, vannet og grunnen. Dere tilbakeleverer landet og rettighetene til samfunnene i motstand og deres opprinnelige autoriteter. På den måten kan dere fremme selskapet deres med et eksempel på verdensnivå med virkelig beskyttelse av urbefolkningssamfunn.

Vi tror at det er viktig for dere, for samfunnene og for verden ellers å vise at Norge gjennom dere er et respektfullt og samvittighetsfullt land, ikke bare i lokalt arbeid, men også i sine intervensjoner på internasjonalt område.

 

RAPMO - Red del Apoyo al Pueblo Mapuche Oslo

redmapuche.oslo@gmail.com

// Latin-Amerikagruppene i Norge

Land