Sosial leder arrestert i Colombia

11 dager før siste runde i presidentvalget i Colombia ble den høyprofilerte sosiale lederen Julian Andres Gil Reyes arrestert foran kontoret sitt i Bogota. Julian er daglig leder av Congreso de los Pueblos (CP), som er en del av LAGs nettverksarbeid i Colombia.

Pressemeldin, torsdag 07.06.2018

«Ved å arrestere Julian, sender den colombianske staten og regjeringen nok et dårlig signal. Kriminalisering av sosiale bevegelser viser også mangel på demokratiske forhold i landet når det er bare få dager igjen til presidentvalg», sier Frøya Torvik, styreleder i LAG.

Latin-Amerikagruppene i Norge fordømmer den vilkårlige arrestasjonen av Andres Julian Gil og slutter seg til den internasjonale kampanje for Andres’ frihet og mot kriminaliseringen av sosiale organisasjoner og deres ledere i Colombia. I dag, kl.15:00 norsk tid, starter en omfattende solidaritetsaksjon i sosiale medier med #FuerzaJuli#SerLiderSocialNoEsDelito

I følge de siste rapportene har 98 sosiale ledere blitt drept i Colombia i løpet av 2018. Colombias president og fredsprisvinner Juan Manuel Santos har lenge nektet at det finnes et systematisk og politiskorientert forfølgelse av sosiale organisasjoner.

«Denne arrestasjonen er en episode til i en rekke menneskerettighetsforbrytelser mot sosiale ledere. Det er flere av oss som har blitt drept i de siste dagene. Vi ser dette som en systematisk sabotasje mot fredsprosessen og mot ofrenes krav på sannhet og rettferdighet», skriver German Bedoya, talsperson for fredsprosessen i Congreso de los Pueblos.

I april i år lanserte LAG, sammen med 17 andre internasjonale organisasjoner, en rapport som viser at sikkerhetssituasjonen til de som jobber for fred og menneskerettigheter i Colombia er prekær.

 

Kontakter for ytterligere informasjon og oppdateringer:

Nina Luhr, prosjektleder for Brigadeprosjektet i LAG, (+47) 900 89 535, nina@lagnorge.no

Land