Militæret vender tilbake i Brasil

Foto: Nelson Almeida /AFP. Tatt fra:https://www.gazetadopovo.com.br

Foto: Nelson Almeida /AFP. Tatt fra:https://www.gazetadopovo.com.br

Søndag 28. oktober ble Jair Bolsonaro (63) valgt til Brasils nye president. Bolsonaro, en tidligere militær offiser, har lovet å rydde opp i Brasils politikk etter omfattende korrupsjonsskandaler. Men bak den nye presidenten står militæret og deres historiske støttespillere.

Pressemelding. Tirsdag 30. oktober 2018

«Etter det parlamentariske kuppet mot Dilma Rousseff i 2016 har levekår i Brasil gått kraftig ned, med konstant økning av arbeidsledighet og inflasjon, og en betydelig devaluering av valutaen. Dette desperate virkelighetsbildet stemmer også i politikken, da den sittende presidenten Michel Temer måtte vende seg mot militæret for å beholde makten. Frykten med Bolsonaro er at de mest konservative og antidemokratiske kreftene i Brasil, som lenge var ute av bildet, er nå tilbake til makten», sier Pablo Neri, MST-aktivist på utveksling med LAG i Norge.  

Verden husker fortsatt hva som skjedde i Latin-Amerika da militæret tok makten land etter land i løpet av to tiår. Fra 1960 til ut på 1980-tallet var flere av de latinamerikanske landene preget av omfattende krenkelser av menneskerettigheter og antidemokratiske reformer, ekstrem liberalisering av økonomi, svekking av arbeiderrettigheter og store fordeler for utenlandske investorer. Minoriteter og sosiale bevegelser ble systematisk forfulgt. Det er dette mange nå frykter vil skje i Brasil igjen.  

«Den sittende interim-presidenten Michel Temer har tre generaler som ministre og flere høyprofilerte offiserer i sentrale stillinger i regjeringen. Det er 22 offiserer som nå får plass i parlamentet, og mer enn 50 tar også plass som ordfører, guvernører eller folkevalgte i hele landet. Bolsonaros visepresident er en general som forsvarer bruk av tortur og som vil endre grunnloven. Bolsonaro har allerede varslet at de fleste ministerposter i regjeringen sin skal gis til offiserer, blant dem, samferdselsdepartementet og vitenskap og teknologi. Det som skjer i Brasil er at militæret kommer tilbake, allerede på søndag så vi flere militære parader i flere byer i Brasil», sier Frøya Torvik, styreleder i LAG.  

Denne regjeringen ser ut til å ville ofre verdens lunge Amazonas og sørge for en militær intervensjon i Venezuela. «Bolsonaro som president vil utløse de mørkeste kreftene i det brasilianske samfunnet, det er en kamp av liv mot død, og verden kan ikke stå stille og se på mens dette skjer. Det internasjonale samfunnet er nå vår siste beskyttelse, vi trenger all solidaritet dere kan gi oss», understreker Pablo Neri.


Kontakt for ytterligere informasjon:

Frøya Torvik: +47 48 14 61 25 froya_t@hotmail.com (styreleder i LAG)

Diego Marin: +47 41 07 9393 diego@lagnorge.no (kommunikasjonsansvarlig i LAG)


Land