Besøk naboen din, Thuestad!

En av Hydros nærmeste naboer i Brasil måtte reise helt til Norge for å få audiens hos direktøren. Thuestad lovet å møte lokalbefolkningen for å høre deres innspill til Hydros drift i Barcarena. Tre måneder senere har møtet fortsatt ikke funnet sted. Er Hydros løfter bare tomme ord?

Pressemelding, Tirsdag 26. mars 2019

Midiam Ribeiro, fra Tauá-samfunnet ved et av Hydro Alunortes rødslamdeponi i Barcarena, var i desember 2018 i Norge. Den 15. desember deltok hun på et lukket seminar for sivilsamfunn om Hydros samfunnsansvar i Barcarena, hvor hun inviterte direktør John Thuestad personlig til Tauá. Dette takket han ja til, foran NRKs kameraer.  

Ribeiro sier til Latin-Amerikagruppene i Norge at hun gjentatte ganger har forsøkt å komme i kontakt med Hydro og Thuestad uten hell.

«Jeg har møtt opp personlig på Hydros kontorer i Barcarena tre ganger for å forsøke å avtale et møte», forteller Ribeiro.   

Thuestad sier i intervju med NRK at dialog med lokalsamfunnet i Barcarena er viktig for Hydro. Latin-Amerikagruppene i Norge mener det minste Hydro kan gjøre er å møte lokalbefolkningen.

«Det er tydelig for oss at Hydro er mer opptatt av å se bra ut i norsk media enn å faktisk ta grep for å forbedre seg. Vi ber Thuestad om å holde løftet sitt, og møte Tauá-samfunnet så snart som mulig», sier styreleder for Latin-Amerikagruppenes brigadeprosjekt, Elise Fjordbakk.  

Brasilianske medier melder mandag 25. mars at en miljøforkjemper og flere fra hennes familie ble drept i Tucuruí i delstaten Pará hvor Hydro opererer. Foreløpig vet man ikke motivet for drapene. Hun var med i en sosial bevegelse som har motsatt seg drift av en demning som produserer strøm som blant andre Hydro bruker til sine anlegg.

«Ifølge Global Witness er Brasil landet med flest drap av miljøforkjempere. Vi vet at Midiam også har mottatt trusler. Hydro bør benytte anledningen til å vise at de fordømmer denne typen angrep på miljøforkjempere», avslutter Fjordbakk.  
   

Kontakt for ytterligere informasjon:

Elise Fjordbakk, vikarierende styreleder for Brigadeprosjektet: +47 456 86 483 elise-fjordbakk@hotmail.com

Diego Marin, informasjons- og organisasjonsmedarbeider: +47 410 79 393, diego@lagnorge.no


Land