Video: Adolfo Perez Esquivel om Lulas fengsling

Foto: https://comitelulalivre.org/

Foto: https://comitelulalivre.org/

Våre brigadister var i Brasil i 2018 og snakket med Adolfo Pérez Esquivel som fikk Nobels Fredspris i 1980. Esquivel sendte en viktig beskjed til det norske samfunnet om Lulas urettferdige fengsling, en beskjed som fortsatt er aktuelt siden Lula er blitt nominert som kandidat til Nobels fredspris.

Lula da Silva er Brasils tidligere president som ble fengslet for et år siden. Dette skjedde for å unngå at Lula stilte som kandidat i 2018s presidentvalg da han ledet i alle meningsmålingene. Lula ble fengslet og isolert, uten mulighet verken til å gi intervjuer eller kommunisere seg med det brasilianske samfunnet. Dommer Sergio Moro, hovedansvarlig for Lulas straff, ble senere utnevnt som justisminister av Brasils nye president Jair Bolsonaro.  

Som president fikk Lula 30 millioner brasilianere ut av fattigdom og gjennomførte veldige omfattende helse-, utdannings-, og boligprosjekter som en del av en større demokratiseringsstrategi i Brasil. Lulas tiltak er anerkjent verdensrundt som et eksempel av vellykket kamp mot fattigdom.

Land