Ecuador: Unntakstilstanden er over, men hva med ytringsfriheten?

Foto: Todo Noticias [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)]

Foto: Todo Noticias [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)]

Tirsdag ble unntakstilstanden i Ecuador erklært avsluttet. Var den grove militærvolden demonstrantene opplevde et ettgangstilfelle?

President Moreno og hans regjering annonserte i begynnelsen av måneden at drivstoff ikke lenger skule subsidieres i Ecuador. Dette kom etter en avtale med Verdens Pengefond (IMF) om nedskjæringer i offentlige utgifter, som del av nedbetalingsplan på gammel ulandsgjeld. Denne beslutningen ville bety enorme prishopp for folk på grasrota. Demonstranter og urfolk tok til gatene for å protestere mot regjeringens politikk – det slo regjeringen kraftig ned på.

Den siste uka har det vært store demonstrasjoner over hele landet. Flere demonstranter er drept og over tusen er såret. Har vært erklært både unntakstilstand og portforbud. Flere har uttalt seg kritiske mot regjeringens bruk av makt. 

LAG er svært bekymret for menneskerettssituasjonen i Ecuador. Selv om unntakstilstanden nå er avsluttet, og portforbud opphevet – fortsetter en kritisk situasjon for de som ønsker å benytte seg av ytringsfriheten i landet.

Land