Demokratiet i Bolivia må gjenopprettes

Latin-Amerikagruppene i Norge krever at den norske regjering fordømmer statskuppet i Bolivia og USAs påviste innblanding. Norge må ta avstand fra overgrep mot tilhengere av Morales, folkevalgte og urfolk, og bør støtte Mexicos arbeid for å få internasjonale organer som OAS og FN til å kreve at konstitusjonell orden må gjenopprettes og at landets folkevalgte president må gjeninnsettes.

Det pågår et kupp i Bolivia. Evo Morales gikk ikke av frivillig, men ble tvunget til å gjøre det av militæret. Sikkerheten hans var truet, og han er nå i Mexico hvor han nå har fått politisk asyl. Mange ledere og medlemmer av Kongressen fra regjeringspartiet MAS har trukket seg grunnet reelle trusler om represalier fra militære, politi og opposisjonen. Voldelige grupperinger med tilknytning til opposisjonen har gått løs på Morales sine tilhengere med grov vold. Disse har til og med brutt seg inn og vandalisert Morales sin bolig (1).

Hovedaktørene i militærkuppet mot Bolivias folkevalgte president Evo Morales er den økonomiske eliten og rasistiske grupper på høyresiden som i full åpenhet viser sin avsky mot urfolk (2). WikiLeaks har publisert hemmeligstemplede dokumenter fra USAs ambassade i Bolivia (3), hvor det avdekkes at USA over flere år har finansiert og støttet de samme voldelige og rasistiske elitekreftene som nå har klart å avsette den første regjeringen i Bolivias historie med røtter i landet sitt undertrykte urfolk.

Opposisjonspolitiker og visepresident i Senatet, Jeanine Añez, ble innsatt som interimpresident 12. november. Añez ble innsatt uten at Kongressen hadde quorum og dermed ikke var vedtaksdyktige. Dette er i strid med artikkel 169 av den bolivianske grunnloven. Flere representanter i Underhuset og Senatet har sagt opp etter statskuppet og situasjonen i Kongressen burde vært normalisert før vedtak ble fattet (4).

Situasjonen i Bolivia har eskalert siden presidentvalget 20. oktober og det påståtte valgfusket har vært hovedargumentet for å rettferdiggjøre Morales sin avgang. The Center for Economic and Policy Research (CEPR), som har blant deres rådgivere Nobelprisvinnere Robert Solow og Joseph Stiglitz, uttalte at OAS ikke har lagt frem «evidence of irregularities" (5) og heller ikke at "fraud affected the official result that gave President Evo Morales a first-round victory» og at «in the end, the official count, which is legally binding and completely transparent, with the tally sheets available online, closely matched the rapid count results” (6). De udokumenterte påstandene om at Morales vant presidentvalget grunnet valgfusk og den raske anerkjennelsen av Añez, undergraver OAS sin troverdighet som demokratisk institusjon i regionen.

Latin-Amerikagruppene i Norge krever at den norske regjering fordømmer statskuppet i Bolivia og USAs påviste innblanding (7). Norge må ta avstand fra overgrep mot tilhengere av Morales, folkevalgte og urfolk, og bør støtte Mexicos arbeid for å få internasjonale organer som OAS og FN til å kreve at konstitusjonell orden må gjenopprettes og at landets folkevalgte president må gjeninnsettes.

Landsstyret i LAG, 15. november 2019


(1) https://www.nodal.am/2019/11/b...

(2) https://www.theguardian.com/co...

(3) https://www.mintpressnews.com/...

(4) https://www.lavozdetarija.com/...

(5) http://cepr.net/press-center/press-releases/no-evidence-that-bolivian-election-results-were-affected-by-irregularities-or-fraud-statistical-analysis-shows

(6) http://cepr.net/images/stories...

(7) https://www.whitehouse.gov/bri...


Land